Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Herlitz och Honkamaa tar jättekliv i VA:s mäktigaste

Publicerad: 6 mars 2012, 14:43

Gnilla Herlitz och Stina Honkamaa klättrar på VA:s lista.

Foto: Sören Andersson och Resumé.

DN:s chefredaktör och vd, Gunilla Herlitz går från en 41:a plats år 2011 till en 22:a-placering i år, medan Googles Sverige-chef Stina Honkamma tar klivet från en 77:e plats till en 48:e plats. Det visar den årliga VA Kvinna-undersökningen Näringslivets 125 mäktigaste kvinnor.


Ämnen i artikeln:

SpotifyGunilla HerlitzSvDSVTEva HamiltonCilla BenköGoogleStina HonkamaaSveriges RadioGunilla Asker

Ratos tillträdande koncernchef Susanna Campbell, Saab:s vice vd Lena Olving och TeliaSoneras affärsområdeschef Malin Frenning. Det är topp  tre i rakt fallande ordning i VA-kvinnas årliga bedömning av  näringslivets allra mäktigaste kvinnor.

På femte plats återfinns Kinneviks vd, Mia Brunell. Hon har fått samma placering som förra året och motiveringen lyder:
"Etta  år 2007 och vd för det enda börsbolag som har både en kvinnlig vd och  en kvinnlig styrelseordförande. Kanske är det därför det går så bra.  Substansvärdet uppgick vid årsskiftet till 61,8 miljarder, vilket  innebär en utdelning på 5,50 kronor. En direktavkastning på 3,9  procent."

DN:s vd och chefredaktör Gunilla Herlitz har tagit ett  jättekliv och tagit sig in på en 22:a plats – att jämföra med en 41:a  placering år 2011. Motiveringen är:

"Hon har gjort DN till en  vinstmaskin. Vinsten ökade med 60 procent förra året och översteg 200  miljoner. Omgörningen av tidningen har tagits emot väl av läsarna och de  som var kritiska till henne vid tillträdet har om än inte tystnat  åtminstone blivit mycket mer lågmälda."

Sedan återfinns en rad  branschpersonligheter som inte har rört sig så mycket i förhållande till  förra årets kartläggning.

Dessa är: MTG:s vice vd tillika vd för  MTG Radio, Anna Berggren, på 23:e plats (27 år 2011), Aftonbladets vd,  Anna Settman på 24:e plats (26), mediebyrån Carats vd, Amanda Koutra på  36:e plats (44) och Bonnier Tidskrifter vd Ulrika Saxon på 41:a plats  (48),

Sedan sker återingen stora rörelser i form av Googles  Sverige-chef, Stina Honkamaa, som har avancerat hela 29 placeringar och  går från en 77:e plats år 2011 till plats nummer 48 i år. Motiveringen  lyder:
"Välkänd Google- och Youtube-bas som även sitter i  styrelsen för TV4. Under Northern Future Forum lyfte hon i en diskussion  med Fredrik Reinfeldt och David Cameron fram teknikens betydelse för  att kombinera karriären med familjen."

Svenska Dagbladets vd,  Gunilla Asker, går dock i rakt motsatt riktning i förhållande till  Gunilla Herlitz och Stina Honkamaa och tappar 15 placeringar i och med  att hon landar på 95:e plats (80).

Här är motiveringen:
"Under  2010 gjorde tidningen det bästa resultatet någonsin med en vinst på 92  miljoner kronor. Men säg den lycka som varar för evigt. Under hösten kom  besked att tidningens redaktion ska bantas när ägaren Schibsted  sjösätter ett sparpaket.

Det finns även en rad nya personer på  listan.

En av dessa är KF Medias vd Maria Hamrefors som landar på 108:e  plats, en ytterligare är Sveriges Radios vice vd Cilla Benkö på en 118:e  plats och en tredje är Spotifys expansionschef Du Mengmeng, som får en 119:e plats.

Mellan dessa återfinns SVT:s vd Eva Hamilton.  Hon tappar rejält och går från en 90:e plats till en 110:e plats.  Motiveringen lyder:
"Sveriges främsta public service förfäktare är  ständigt aktuell i debatten, både som ämne och deltagare. Hon är  journalist i grunden och efter många år på STV tog hon över som vd  2006."

Veckans Affärer har betygsatt fyra kriterier i skala 1-20.

Postion:  avser makt och/eller inflytande, Ansvar: Ekonomiskt ansvar, framför  allt i form av intäkter, Bransch: Branschernas framtidsutsikter och den  senaste tidens tillväxt och Potential: Det tyngst vägande kriteriet,  avser en subjektiv bedömning av personens framtida karriärspotential ur  ett rekryteringsperspektiv."

Rangordning sker i första hand efter totala poäng, därefter potential och ansvar.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.