lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hermele om JK-anmälningarna: "Vi må vara klickhoror"

Publicerad: 5 mars 2010, 14:28

På två dagar har Realtid.se fått två JK-anmälningar på sig. Båda anmälningarna gäller artiklar av Bernt Hermele. Han har ett förflutet på bland annat SVT, TV4, Dagens Industri och Resumé.

Ämnen i artikeln:

Bernt Hermele

KB

Karl-Johan Byttner


Bernt Hermele.

Så sent som igår stod det klart Realtid.se JK-anmäls av Hans Rhodin, hovpredikant hos H.M. Konungen och präst i Oscars församling Östermalm. Anmälan gäller hets på grund av påstådd sexuell läggning. I förrgår JK-anmäldes Realtid av journalisten och författaren Nima Darayamadaj efter han påstås pressat en kvinna på pengar och hotat henne. Artiklarna gällde att kvinnan tidigare har utsatts för hedersvåld och att Nima är medförfattare till en uppmärksammad bok i ämnet.

Realtid har fått JK-anmälningar på två dagar kring artiklar som du har skrivit. Får vi se en tredje JK-anmälan idag?
– Det är snarare en ketchupeffekt. En ren tillfällighet helt enkelt. Sedan kan det eventuellt finnas ett samband mellan att den ena ser att vi JK-anmäls kring en bevakning och får idén att själv göra en JK-anmälan. Men om det är på det viset vill jag låta vara osagt, säger Bernt Hermele.

Du har bland annat även varit reporter på SVT, TV4, Dagens Industri och Resumé. Hur många JK-anmälningar rörande dina artiklar har du fått under din karriär?
– Dessa två. Det finns även en anmälan rörande artiklar på Realtid om att reklammannen Anders Dalenius skulle ha en koppling till vansinnesdådet mot greve Carl Piper i Gamla Stan. Här kan jag konstatera att jag gick för långt i min rapportering och jag har även bett Anders Dalenius om ursäkt. JK kom i alla fall fram till att ärendet inte skulle tas upp för prövning, säger Bernt Hermele.

Hur ser du på de senaste JK-anmälningarna. Känner du oro inför att Realtid kan fällas?
– När det gäller JK-anmälan från Nima Darayamadaj  är jag helt komfortabel med rapporteringen. Självklart är det en närgången granskning där privata mail lyfts ut i offentligheten, men det rör ändå en offentlig person som har tagit avstånd mot hedersvåld och sedan hotar en kvinna som har varit utsatt för just detta.

–Vad gäller Hans Rhodin, som själv utger sig för att H.M. Konungens hovpredikant och skiljer sig för tredje gången, så är det viktigt att berätta vad detta beror på. Detsamma gäller att rapportera kring hur hans lägenhetsaffärer har gått till.

Hans Rhodin hävdar att han inte ens blev tillfrågad om sin sexuella läggning, utan att det var information som du lade till i efterhand?
– Det är väl en fråga som JK får tröska igenom om ärendet tas upp för prövning, säger Bernt Hermele.
Elaka tungor säger att reportrarna på Realtid får bonus kopplad till hur många klick en artikel får?
– Det stämmer inte. Vi har fasta månadslöner. Vi må vara klickhoror, men vi har ingen klickbonus.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev