Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hermon: Jag fick 110 000 kronor av Expressen

Publicerad: 16 januari 2009, 09:43

Expressen betalade Elisabeth Hermon 110 000 kronor för att slippa åtal för förtal för publiceringen av Liza Marklunds artikelserie om hennes stiftelse Trossen.
Det skriver hon själv på debattsajten Newsmill.


Ämnen i artikeln:

Liza MarklundExpressen

Elisabeth Hermons bok Vingklippt – sanningen om stiftelsen Paradiset som kom i våras på förlaget Blue.
Den är starkt kritisk till sanningsbegreppet i Liza Marklunds berättande. Hermon drev själv stiftelsen Trossen som skulle hjälpa hotade kvinnor till skyddade boenden. En kritisk artikelserie som Marklund skrev för Expressen i början av 90-talet utmålade Trossen som en bluff.

I dag skriver hon på debattsajten Newsmill:
”Krossandet av mig och stiftelsen Trossen var välplanerat och gjordes med hjälp av några kvinnor från Bortrövade barns förening. En av kvinnorna som deltog har efteråt berättat att allt var överenskommet och gjordes för att hjälpa Liza Marklund som tillsammans med Mia Eriksson påstod att jag var en bedragerska som lurade samhället på pengar.”

Enligt Hermon betalade Expressen hennes ett skadestånd för artiklarna:
”Expressens ansvarige utgivare köpte sig senare fri ifrån att bli åtalad för förtal. Tidningen betalade 110 000 kronor i skadestånd för artikelserien.”

Resume.se har sökt Erik Månsson som var chefredaktör för Expressen när artiklarna publicerades 1992.

Peter Willebrand

Ämnen i artikeln:

Liza MarklundExpressen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.