söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hissbröder i massmediekrig

Publicerad: 27 juni 2012, 09:11

Arvtagarna till den finländska hissjätten Kone har inlett rena rama massmediekriget. Antti Herlin är storägare i Sanomat, medan Niklas Herlin satsar stenhårt i konkurrenten Alma Media. De både bröderna gick skilda vägar i samband med en infekterad arvsstrid 2003.

Ämnen i artikeln:

Alma Media

KB

Karl-Johan Byttner


Antti Herlin är idag styrelseordförande för mediekoncernen Sanomat,  som bland annat ger ut Finlands största tidning Helsingin Sanomat.

Han  är också fjärde största ägare med 4,3 procent av aktierna.

Hans  lillebror Niklas Herlin har precis gått in med 360 miljoner kronor i  Alma Media via holdingbolaget Mariatorp, enligt DI.

Antti Herlin  blev största ägare i Kone i samband med en infekterad släkstrid, där de  övriga syskonen, inklusive Niklas Herlin, i stället fick makten i den  avknoppade lasthanteringsjätten Cargotec.

Niklas Herlin har ett  förflutet som journalist och har bland annat arbetat för affärstidningen  Kaupalehti samt Sanomats kvällstidning Ilta Sanomat.

Enligt DI kallar Niklas Herlin aktieköpet "långsiktigt och strategiskt".
–  I Mariatorp ligger två stora risker, aktierna i Cargotec och Kone.  Bägge är globala företag. Då är det naturligt att det tredje benet i  portföljen blir ett internationellt innehav. Att det handlar om ett ett  medieföretag beror på att jag känner till den branschen något så när,  säger Niklas Herlin till DI i en kommentar.

Niklas Herlin har inte  bara en bakgrund som journalist, utan är förutom innehavet i Alma Media  även nättidningsägare och förläggare.

Alma Media hade Bonnier som  störste ägare fram till 2005 och äger idag 30 landsorts-, lokal- och  citytidningar samt affärspressenheten Kauppalehti. Koncernen omsatte 2,8 miljarder kronor förra året.

Då DI frågar om investeringen i Alma Media har något samband med att Antti Herlin är storägare i Sanomat blir svaret:
– Nej, det finns inga som helst samband.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev