Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Historien om Stampen – en tidningsdrakes död

Publicerad: 2 juni 2016, 11:55

Det mesta pekar alltså på att Stampen går i konkurs. Bankerna sitter på panterna och saknar helt förtroende för Stampens ledning och ägare. Men Stampens skuldkris är inte ny, bolaget var för högt belånat redan vid starten för 30 år sedan. Resumé har följt G-P:s drama i tre akter: förvärva, ärva och fördärva.


Ämnen i artikeln:

Peter HjörneGöteborgs-PostenStampen

Ibland bjuder historien på oemotståndliga liknelser: I förra veckan meddelade Stiftelsen Ostindiefararen Götheborg att det storstilade projektet har gått i kvav. Pengarna är slut och skutan ska säljas. Om det finns någon köpare. Skeppet sjösattes på nationaldagen 2003 med kungen som åskådare och Stampen som främsta sponsor.

Historien bjuder även på ironi: "G-P i skuldkris, Bonnier vill köpa".

Så kunde rubriken ha lydit våren 1926 om man då inte hade varit så förtjust i saxade, treradiga, kursiva och närmast oläsliga rubriker. Tor Bonnier, farfar till Carl-Johan, var finkänslig nog att fråga Torgny Segerstedt, redaktör för G-P:s konkurrent Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, om hur han skulle se på en sådan affär.

Torgny Segerstedt sa nej och Bonnier backade gentlemannamässigt ur köpet, trots att det var släktingen Felix Bonnier som hade grundat G-P 1858 och sålt den 1872.

I stället fick G-P:s andreredaktör Harry­ Hjörne chansen att ta över. Han hade kommit som grafiker och självlärd skribent från Hässleholm 1918 och var hett engagerad i Liberala partiet (som sedan skulle bli Folkpartiet för att nyligen åter bli Liberalerna) samt redaktör för Frisinnad Ungdom.

Läs fortsättningen på det stora dokumentet i veckans utgåva av Resumé. Ingen prenumeration? Lugn, det fixar du här.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.