Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hitta.se:s sparkade vd talar ut

Publicerad: 19 oktober 2011, 18:08

Strax före jul fick Hitta.se:s vd Rui Brites de Sousa sparken, detta trots att företag gjorde sitt bästa år någonsin. När kontraktet med Schibsted nu har löpt ut, tar Rui Brites de Sousa av sig munkavlen och förklarar varför han fick sparken.


truefalse

För knappt ett år sedan fick Hitta.se:s vd Rui Brites de Sousa uppsägningen på grått papper. Nu berättar han om förvåningen och ilskan han kände: ”Jag hade inte en tanke på att jag skulle få gå.” Foto: Sören Andersson.

Rui Brites de Sousa gjorde en snabb karriär på Hitta.se. Han började som extern konsult samma år som företaget startade, 2005.

År 2006, drygt ett år senare, gick han in som vd. En post som han hade fram till några dagar före julen 2010.
– Jag hade varit på julfest och satt på tåget hem när jag fick ett samtal att styrelsen ville ha ett samtal med mig.
– Jag hade då inte en tanke på att jag skulle få gå. Varför? Vi gick mycket bra ekonomiskt och expanderade rejält.

Men Rui Brites de Sousa fick gå fredagen samma vecka. Som taget ur en film fick han plocka ihop sina saker och rensa skrivbordet. ”Bristande förtroende” angavs i ett kort pressmeddelande som gick ut senare samma dag som han lämnade företaget.

Två veckor innan beskedet hade ett lika kort pressmeddelande gått ut att det hade skett en större förskingring på Hitta.se, att en anställd på företaget misstänktes för att ha nyttjat företagskontot för att köpa datorer och annan elektronik åt sig själv.

Många drog slutsatsen att händelserna hängde ihop. Rui Brites de Sousa bedyrar dock motsatsen, vilket Schibsted klart bekräftade efteråt.
– Beslutet kom oväntat, och kändes orättvist. Men nej, det hade ingen direkt koppling till förskingringen, även om vissa kanske tyckte att jag borde haft koll på detta tidigare. Jag var helt inne
på vår business. När man är mitt i all framgång kan det vara svårt att se allt som sker runtomkring. Jag reste mycket­ och var helt inne i det dagliga arbetet.

Till och med månadsskiftet september/oktober i år har han varit anställd av Hitta/Schibsted och haft ett avgångsvederlag enligt avtal. Därmed också hindrad att söka nytt jobb.
– Jag har inte kunnat göra något annat och har inte heller velat direkt. När man får ett sådant här besked har det varit viktigt för mig att ta mig tid att tänka över vad som har hänt, och varför.

Och vad är din förklaring till varför du fick sparken?
– I grunden tror jag det berodde på att vi hade olika syn på framtiden. Min styrka är expansion, och utveckling. Jag vill driva saker framåt. De kanske såg en utplaning och en chans att starta nytt med en ny vd när vi också flyttade till nya lokaler. De behövde en annan profil på vd:n. Vi såg helt enkelt inte samma väg framåt.

Rui Brites de Sousa berättar att det kändes för jävligt, men ändå på ett sätt bra, att behöva gå.
– När jag fick beskedet var min första känsla förvirring. Jag var så inne i racet och jobbade så mycket att jag inte kunde greppa varför. Det kändes orättvist. Självklart blev jag arg. Jag tänkte: ”Fuck it, vad är det här?” Ilskan höll i sig några veckor. Strax ­efter gjorde jag en långresa till Bangladesh och fick tid att tänka. På ett sätt var det bra att lämna, jag var ganska slutkörd.

Rui Brites de Sousa hann vara vd i drygt fyra år. Vad han ska göra härnäst är inte klart.
– Först och främst ska jag vara ledig ett tag till. Och få barn i januari. Det är väl egentligen först till våren som jag känner att jag vill tillbaka i hetluften. Kanske till något liknande som Hitta, något med kopplingen medier/internet/it.

Tero Marjamäki

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.