Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hjörne: "Jag har inget annat kapital än mitt arbete"

Publicerad: 30 juni 2014, 12:42

Foto: Anna-Lena Lundqvist.

Stampen-ägaren Peter Hjörne tar över som ordförande efter Tomas Brunegård. - De pengar jag har finns investerade i bolaget. Jag har inget annat kapital än mitt arbete att gå in med, säger han.


Ämnen i artikeln:

Peter HjörneV-TABStampenStampen Media Partner

Hur ser du på Resumés tidigare uppgifter om att bankerna har förlorat förtroendet för Tomas Brunegård?
- Jag har ingen aning om vad bankerna har för förtroende för Tomas Brunegård. Det här är ett beslut fattat av mig, Lennart Hörling och våra övriga ägare, säger Peter Hjörne, ny ordförande för Stampenkoncernen.

Då Stampen befinner sig i finansiell kris finns två alternativ, enligt Peter Hjörne. Det ena är att ägaren går in med finansiellt kapital, det andra att ägaren väljer att engagera sig genom att gå in som ordförande.

Här väljer alltså Peter Hjörne det sistnämnda.
- Det säger sig självt att om Tomas Brunegård är ordförande och jag bestämmer mig för att gå in som ordförande så kan man inte ha två ordföranden, säger han.

Tomas Brunegård går däremot in i styrelsen för familjens ägarbolag Skärleja.

Resumé rapporterade också tidigare idag att Volvo-höjdaren Stefan Johnsson och SKF:s förre chef Tore Bertilsson går in som nya ledamöter i styrelsen.
- De tillför både hög finansiell och industriell kompetens och vi äger bland annat ett tryckeri där de båda kan bidra med värdefull erfarenhet, säger Peter Hjörne.

Det ser inte ljust ut i mediebranschen just nu?
- Man behöver inte vara Nobel-pristagare för att tycka att det är en jobbig situation. Konjunkturen och strukturförändringarna slog till betydligt snabbare än vad man hade kunnat ana, säger Peter Hjörne.

Han tycker ändå att Stampen är väl positionerat i det att man sitter med sina Västkusttidningar, har ett väl fungerande tryckeri i form av V-Tab, en god distributionsapparat och äger Stampen Media Partner.

- Vi tror ändå att journalistiken och den lokala berättelsen har en plats i framtiden, men vi måste bli bättre på att samordna verksamheten inom Stampen för att stärka lönsamheten, säger Peter Hjörne.

Hur vill du recensera tidigare koncernchefen Pelle Mattissons arbete?
- Jag tycker att han gjorde ett gott jobb under den korta tid som han satt som koncernchef. Det var inte det jobbet som Pelle tog egentligen, utan det blev mest fokus på att få ordning på allting, säger Peter Hjörne.

Hur tänker du kring GP:s framtid och eventuella planer om minskad utgivning?
- Vi ser över samtliga tidningsverksamheter och det finns inga generella svar, utan minskad utgivning är bara en av de saker som vi måste titta på.

Stampen har nästan varit en institution i mediebranschen?
- Det finns inga institutioner längre, utan alla branscher är utsatta på grund av nya beteenden och tekniker. Så allt förändras och det gäller alla räckviddsmedier, säger Peter Hjörne.

Grafikerna försvann. Det låter långsökt, men kan även journalistkåren försvinna?
- Det tror jag inte, men om det skulle ske vore det en olycka för samhället. Det är även ett bekymmer om var och en blir sin egen utgivare för då försvinner den gemensamma plattformen för samhällsdiskussioner, säger Peter Hjörne.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.