fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hjörne slår tillbaka mot tvivlarna: ”Ni hade fel”

Publicerad: 27 december 2016, 07:27

Stampens huvudägare om rekonstruktionen som gått i lås, Thomas Mattssons attack mot DN och fejknyhet ledde till kränvapenhot. Det är några av branschnyheterna under julhelgen.

Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterPeter HjörneThomas MattssonExpressenStampen

FT

Fredrik Thambert


Hjörne slår tillbaka mot tvivlarna: "Ni hade fel"
Stampens huvudägare Peter Hjörne ger sin bild av bolagets rekonstruktion i en intervju med Dagens Industri.
– Jag kan säga till de utomstående som sa att det skulle gå åt pepparn med rekonstruktionen och sedan att vi aldrig skulle få finansiering och för det tredje att vi inte skulle få investerare: Ni hade fel, säger han till DI och fortsätter:
– Jag sitter inte här och är skadeglad för att de hade fel, jag är glad för att vi lyckades. Men samma gäller här. De har fel.

Efter att de nya ägarna kommit in ligger Peter Hjörnes ägarandel på 36,1 procent. I nyemissionen petade han och Lennart Hörling tillsammans in sju miljoner kronor, enligt DI:s beräkningar. Men dessförinnan har han kritiserats för att inte ha skjutit till något kapital, samtidigt som han tagit emot generösa aktieutdelningar och ett väl tilltaget arvode som styrelseordförande.
– För mig som person... Det är ju ladrig roligt att bli utsatt för detta. Men jag känner över huvud taget inte igen mig i beskrivningarna. Det gör i sin tur att det inte når kärnan av mig som person. Sedan kan väl ingen människa säga att det är roligt att bli utmålad som en girigbuk som for omkring med solglasögon på landsbygden och stoppade ned landsortstidningar i kundvagnen, säger Hjörne till DI.

Framtiden för Stampen stavas "lokal kvalitetsjournalistik" enligt koncernens styrelsordförande. Det går stick i stäv med GP.se:s nuvarande profil med mycket internationella rewrites och klickvänliga rubriker.
– Det har varit en strategi och huruvida det är en strategi under nästa år, det låter vi vara osagt.

Thomas Mattssons känga mot DN
I en artikelserie har DN Kultur gjort en kritisk granskning av de liberala ledarsidorna, däribland Expressens. Nu ger chefredaktören Thomas Mattsson svar på tal i ett blogginlägg.
"Nu skäller DN på Expressen och skyller oss för att ha övergivit liberalism för populism, men vill sam­tidigt – sent om sider – dra nytta av våra digitala kompetenser för att få fler klick" skriver han och beskriver hur morgontidningen i stängda rum ber om tillgång till Expressens olika redaktionella kompetenser.

Thomas Mattsson menar att Expressen vågar ta ställning i viktiga samhällsfrågor, till skillnad mot DN.
"Har DN en röst? Eller bara en klagoröst? Kommer DN, till sist, stå för något?" undrar han och citerar sedan Expressens tidigare chefredaktör Bo Strömstedt:
"Det är min mening att DN:s principiella principlöshet i yttrandefrihetsfrågor i skilda sammanhang fört tidningen i bekymmer."

Studie: För mycket Trump – för lite om flyktingkrisen
Totalt skrevs närmare en kvarts miljon artiklar om flyktingkrisen under 2016. Näst mest, nästan 150 000 artiklar, skrevs om det amerikanska presidentvalet. Det visar en studie som Novus har gjort tillsammans med Retriever. Svenskarna tycker dock att det skrivits för lite om det förstnämnda och för mycket om Donald Trump.
– Just Donald Trump är en person som är tacksam att rapportera om eftersom att han uttalar sig på ett sätt som vi inte är vana vid och eftersom att han har de åsikter han har. Samtidigt behöver medierna vara lite lyhörda eftersom att mycket av rapporteringen legat på personerna och inte på politiken och det kan folk tycka blir för mycket, säger Ioanna Lokebratt, analytiker på Retriever, till TT.

Fejknyhet ledde till kärnvapenhot
Pakistans försvarsminister Khawaja Mohammad Asif läste en artikel om att Israel hotat "förstöra Pakistan med en kärnvapenattack" om landet skulle skicka soldater till Syrien. Det fick honom att svara med en vass tweet: "Israel glömmer att Pakistan också är en kärnvapenmakt". Men vapenskramlet baserades i själva verket på en fejkad nyhet, rapporterar AP.

De tar över på EFN
Vid årsskiftet slutar Leo Lagercrantz som publisher på Handelsbankens tv-kanal EFN. In som ny ansvarig utgivare går Charlotte Stjerngren, som i dag leder programmet Börslunch. Redaktionschef blir Anna Fagerström som närmast drivit företaget PR-kiosken och haft uppdrag för statens medieråd, skriver Dagens Opinion. Leo Lagercrantz kommer att fortsätta hyras in som "seniorredaktör".

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev