Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hjörne tjänade 3,2 miljoner mer – ”lönen har inte ökat”

Publicerad: 27 november 2015, 08:31

Peter Hjörne säger att han inte har ökat lönen.

Foto: Anna-Lena Lundqvist

Stampens huvudägare Peter Hjörne ökade sin inkomst rejält under 2014, trots Stampens ekonomiska problem. ”Lönen har inte ökat”, meddelar han.


Peter Hjörne hade en inkomst på 9 413 700 kronor under 2014, enligt Dagens Medias lönelista över mediecheferna som tjänade bäst. Det var 3 209 200 miljoner mer än 2013.

Enligt Stampen var lönen av tjänst på Göteborgs-Posten 2,5 miljoner kronor, resten av inkomsterna var i huvudsak pension och förtida uttag av intjänad pension.

Peter Hjörne hälsar följande:
”Lönen har inte ökat, däremot har han valt att ta ut en större del av sin intjänade pension under fem år istället för livet ut vilket påverkar den taxerade inkomsten”, säger han och fortsätter:

”Inom Stampen har det inte lämnats utdelning för 2013 års resultat och det blev inte heller någon för 2014. Kostnaderna för huvudkontoret har under perioden halverats, ledningsgruppen har minskats och kostnaden för Stampen ABs styrelse likaså”, säger han.

Stampen har de senaste åren genomgått ett stålbad som nådde sin pik 2014. Då redovisade bolaget en förlust på en halv miljard kronor. Flera verksamheter fick avyttras, såsom Appelberg, lokaltidningarna Mitt i och Svenska Fans. Stampen Local Media genomförde dessutom stora nedskärningar hösten 2014, som fortsatte i år då den gemensamma redigeringen avvecklades.

I november avslöjade Breakit att Peter Hjörne kan komma att förlora makten över Stampen då koncernen inte har lyckats få in externa investerare i tid. Anledningen var en sval obligationsmarknad.

Stampens koncernchef och vd Martin Alsander finns också med på mediechefernas lista med en lön på 3 293 900 att jämföra med 2013 års 1 707 800.

Dagens Media har mätt förvärvsinkomst för 2014, där ingår överskott från näringsverksamhet, dock ej överskott från kapital.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.