Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hockeyreportern trotsar mordhot

Publicerad: 28 mars 2011, 11:09

I lördags attackerades Jonas Fahlman med flaskor och mynt – händelsen polisanmäldes. För Resume.se berättar Fahlman nu om ytterligare ett grovt påhopp. Bara timmar innan matchen Luleå–Skellefteå hotades reportern till livet. – Det har aldrig känts så viktigt att gå till jobbet, säger han till Resume.se


Ämnen i artikeln:

Västerbottens Folkblad

Jonas Fahlman

Som Resume.se tidigare rapporterat utsattes Västerbottens Folkblads hockeyreporter för attacker från Luleå Hockeys supportrar. Dagen innan händelserna hade reportern skrivit i sin krönika att Luleås sportchef Lars Bergström påstås ha skrikit rasistiska tillmälen mot Skellefteå-spelaren Yared Hagos.

Till Sportbladet kommenterade Jonas Fahlman det inträffade:
– Det kändes som att bli beskjuten av en hagelsvärm. Det smällde i plexiglaset och det kastades och smälldes och for flaskor mot mig.

I lördags polisanmälde Västerbottens Folkblad händelsen. Tidningens chefredaktör, Daniel Nordström, kommenterade på lördagen händelserna på sin blogg:

”En attack mot en journalist under tjänsteutövning är synnerligen allvarlig.
Fahlman har under de senaste dagarna dels fått utstå en fysisk attack och dessutom vidrig ryktesspridning som har till syfte att skada både honom som person och hans familj.
Det kan aldrig någonsin tolereras.
Därför agerar vi.
I kväll har vi anmält polisanmält händelsen.”

Igår var det dags för ny match i semifinalserien mellan Luleå-Skellefteå och Jonas Fahlman var åter på plats och rapporterade.

– Jag tycker att man ska svara ärligt om sakernas tillstånd. Jag mår inte så bra och känner mig inte opåverkad av det inträffade, även om jag vill fortsätta mitt arbete som vanligt. Det är klart att det är med en känsla av olust jag fortsätter att gå till jobbet i nuläget.

Innan matchen utsattes reportern också för ytterligare ett grovt påhopp då han hotades till livet på Luleå Fans hemsida.
– Den allra grövsta ordalydelsen i hotet var ”kommer han till Delfinen idag så ska han dö”. Det är klart att det kändes tufft att åka till Luleå under de förutsättningarna. Samtidigt har det aldrig känts så viktigt att gå till jobbet som i går, för att inte ge vika för de onda krafterna. Min ambition är att jobba vidare, men det finns givetvis gränser för mig och min familj hur långt det är möjligt.

Under matchen hade säkerhetsåtgärder vidtagits för att försäkra Jonas Fahlmans säkerhet. Trots det finns otrygghetskänslan kvar, som när han och kollegan i bilen hem stannade vid en bensinmack i Luleå.
– Jag satt kvar i bilen eftersom jag inte kände mig trygg och inte ville röra mig ute i Luleå.

Jonas Fahlman är kritisk till hur Luleå Hockey har hanterat situationen och tycker att de inte tagit ordentligt avstånd från händelserna.
– De har inte gjort någonting, utan har snarare spätt på det hela med en ihållande smutskastningskampanj mot min person. Jag ställer mig frågan vilka värderingar Luleå Hockey vill stå för när de är så oerhört plumpa i sina kommentarer, och om klubbens sponsorer och föräldrar till ungdomsspelare sympatiserar med det Luleå Hockey uppenbarligen vill stå för. Ingen person i varken Luleå Hockey eller i Luleåfans har heller med ett endaste ord till mig framfört något om varken attacken eller hoten. Däremot vill jag berömma Kent Henell, säkerhetsansvarig i Luleå, för hans proffsiga uppträdande.

I samband med helgens händelser har Jonas Fahlman fått flera grova tillmälen via mejl och i läsarkommentarer på nätet. Men också stöd och uppmuntran.
– Jag har fått telefonsamtal, sms och mejl från hela Sverige från många människor som uttryckt sitt stöd för mig och tagit mitt parti. Det känns som att alla utomstående är på det klara vad som är rätt och fel i det här, säger han.

Gårdagens hot har precis som attacken i lördags polisanmälts av Västerbotten Folkblads chefredaktör, Daniel Nordström.
- Att få fram de skyldiga för de separata händelserna känns som en enkel sak för polisen. Men det här är inte enbart en civilrättslig fråga, utan handlar även om moraliska aspekter, säger Jonas Fahlman.

Christian Ström

Ämnen i artikeln:

Västerbottens Folkblad

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.