Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Högerextremist fälls för GT- och Expressen-hot

Publicerad: 6 mars 2014, 14:09

Göteborgs tingsrätt har idag meddelat att den 29-årige högerextremisten Kamil Ryba fälls för hot mot GT och Expressen. Han döms för brott mot medborgerlig frihet och får sex månaders fängelse.


Ämnen i artikeln:

Frida BoisenThomas MattssonExpressen

– Dagens dom är en viktig markering i en tid när det riktas allt fler allvarliga hot mot tidningsredaktioner och journalister i Sverige. Det är självklart oacceptabelt att en ledare för en högerextrem rörelse med hot försöker stoppa våra granskningar, säger GT:s chefredaktör Frida Boisen till Expressen.

Bakgrunden  är att Kamil Ryba den 13 december gick in i GT:s lokaler för att  kritisera tidningens granskning av anonyma användarkonton som sprider  främlingsfientlighet på hatsajter, enligt Expressen.

Kamil Ryba hade med sig tre ägg, varav ett krossades mot entrén.

Han uppgav också att han tänkte återkomma med kniv nästa gång, enligt Expressen.

Tio  dagar senare skickade Kamil Ryba ett paket adresserat till GT:s  chefredaktör Frida Boisen samt den ansvarige utgivaren Thomas Mattsson.

Polisen tog hotet på allvar och sköt sönder paketet, vilket visade sig innehålla en kniv och en koran.

Kambil Ryba har hela tiden nekat till brott, men döms nu till sex månaders fängelse för brott mot medborgerlig frihet.

"Brott  mot medborgerlig frihet är ju en kvalificerad form av olaga hot med det  speciella syftet att påverka den allmänna åsiktsbildningen och därmed  sätta yttrandefriheten i fara", sade åklagare Ulrika Åberg tidigare till GT.

"Om  Thomas Mattsson, Frida Boisen och Björn Lindsten hade påverkats i sina  publicistiska uppdrag skulle angreppet ha fått genomslag hos många  läsare. Genom Kamil Rybas angrepp mot Thomas Mattsson, Frida Boisen och  Björn Lindsten har yttrandefriheten satts i fara hos en vid krets på det  sätt som åklagaren har angett.", står det att läsa i domen enligt  Expressen.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.