Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Höglund slår tillbaka: ”Pinsamt av Johan Ingerö”

Publicerad: 16 juli 2014, 08:51

Elisabet Höglund.

Foto: Andreas Elgstrand.

Elisabet Höglund fick hård kritik efter sin krönika om Israel-Palestina-konflikten. Nu förklarar hon varför det blev fel – och ger kritikerna en känga.


Ämnen i artikeln:

Elisabet HöglundAftonbladetMicael Bindefeld

Det var krönikan "Snart är hoppet helt ute för att sluta fred" i måndags av Elisabet Höglund som väckte ont blod. Orsaken var främst den felaktiga uppgiften:   "Redan den 15 maj 1948, dagen efter det att Israel förklarat sig som självständig stat, startade Israel krig mot arabstaterna - ett krig som pågår än idag".  

Krönikan blev hårt kritiserad av bland annat pr-mannen Micael Bindefeld och sedan rättad av författaren själv. Nu förklarar Elisabet Höglund vad som skedde.

– Jag upptäckte själv tidigt i måndags morse sakfelet i min kolumn. Misstaget berodde på en feltolkning av en engelsk text i mitt källmaterial. Jag ringde omedelbart upp Aftonbladet i måndags morse och bad om att få göra en rättelse, dels i den text som fanns i nättidningen, dels en rättelse som skulle göras in i tisdagens papperstidning. Så gjordes också och mer kunde jag inte göra, säger hon och lägger till:

– Att Micael Bindefeld anser att jag har dansat bort min trovärdighet som journalist för längesen, så kan det kanske bero på att jag aldrig någonsin har gått på alla de fester han bjudit in mig till.

Men texten fick också kritik för att ha jämfört dödstal på de stridande sidorna.

"Elisabeth Höglund är ju helt från vettet! Har det dött för få judar? @JanHelin, hur tänker ni!?" skrev Johan Ingerö, presschef hos Göran Hägglund, på Twitter.

Elisabet Höglund menar att hon blivit illvilligt misstolkad.

– Jag kan förstå att folk blir upprörda över sakfel, men när en person som socialminister Göran Hägglunds egen pressekreterare undrar om jag tycker att "det har dött för få judar", så har kritiken gått helt över styr. Det är pinsamt att socialministerns närmaste medarbetare gör sig skyldig till den här sortens grovt felaktiga efterslängar, säger hon.

Resumé har sökt Johan Ingerö, som på sitt mobilsvar hälsar att han har semester.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.