Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Högsta Domstolen prövar yttrandefrihet på Facebook

Publicerad: 25 november 2014, 10:41

Högsta Domstolen i USA är i full färd med att pröva hur man ska se på hot som riktas i sociala medier - här gäller det hela en man som har hotat sin hustru till livet. Vissa menar att man måste se till "mannens litterära ambitioner".


Ämnen i artikeln:

Högsta domstolen

En vecka efter att Tara Elonis lyckades övertala en domare att skriva ut ett besöksförbud för sin man Anthony fick hon svaret:
"Vik ihop och lägg besöksförbudet i fickan så får vi se om det blir tjockt nog att stoppa en kula".

Det intressanta i sammanhanget är att Anthony Elonis inte levererade  sitt hotfulla meddelande i egen hög person, per telefon eller via brev, enligt Washington Post.

Han lade i stället ut sitt hot på Facebook för allmän beskådan.

Högsta  Domstolen i USA har nu tagit sig an fallet, som är det första som  gäller eventuella begränsningar i yttrandefriheten när det gäller  sociala medier.

Domstolen konstaterar att det är ett "verkligt  hot" som Anthony Elonis levererar, men den stora frågan handlar om han  ska bli åtalad för vad han ser som att han "rensade ut vissa  aggressioner".

Det som spelar roll i sammanhanget är inte hans  intentioner, utan om det går att se det hela som hotfulla varningar,  enligt domstolen.

Anthony Elonis har redan fått tillbringa tid i fängelset för sitt Facebook
hot  och vissa som stöder hans syn på saken menar att domstolen måste se  bortom själva innehållet och förstå författarens intentioner – han hade  skrivit i prosastil inspirerad av vissa våldsbenägna rap-artister.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Högsta domstolen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.