Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Höjer lönen till mansnivå

Publicerad: 27 mars 2014, 12:45

Michaela Larsson.

(UPPDATERAD) Skribenten och formgivaren Michaela Larsson höjer sin lön till mansnivå. Men hon tvingas låna pengar för att göra det – av en man. Det satiriska initiativet är en replik på fackförbundet Visions Kent Kullander som tillfälligt testar att leva på en ”kvinnolön”, men som sparar pengarna han tillfälligt inte får använda.


Ämnen i artikeln:

Vision

Affärsliv.com skriver att fackförbundet Visions regionsamordnare Kent Kullander har bestämt sig för att leva på 14 procent lägre lön den närmaste månaden. Detta för att sätta fokus på ojämställdheten mellan kvinnor och män – snittskillnaden i lön är just 14 procent.

Men Kent Kullander kommer att spara de pengar han inte får använda för att använda dem senare.

Debatten om detta är igång – och nu replikerar feministen, skribenten och formgivaren Michaela Larsson med ett satiriskt inlägg i sin blogg Blekk.

– Jag har en månadslön runt 27 500 kronor i månaden och kommer alltså att ge mig själv 4500 kronor extra när jag får lön, så att jag kommer upp i manslönen 32 000 kronor. De här extra pengarna är inte mina, jag lånar dem av en man, säger hon i en intervju med sig själv, som ett svar på Affärslivs intervju med Kent Kullander.

Hon fortsätter:

– Jag tänkte köpa en cykel, då min knappt håller ihop längre. Men eftersom jag måste betala tillbaka pengarna i slutet av månaden, kommer jag att bli skuldsatt. Det känns tråkigt att inte få använda pengarna. Det är liksom som att den här månaden är helt meningslös, när jag tänker efter. Det blir ingen skillnad för min privata ekonomi och det förändrar inte heller någon struktur.

Michaela Larsson tycker att Kent Kullander är fel ute.  

– Jag säger att det är en ganska meningslös aktion som inte hjälper någon annan. Det enda som händer är att Kent får 4500 kronor i sitt privata sparkonto. En mycket bättre typ av aktivism vore att lägga undan 14 pårocent av sin lön under ett år och sedan skänka pengarna till en kvinnojour eller jämställdhetsorganisation som behöver dem, säger Michaela Larsson till Resumé.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Vision

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.