Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Holmström: Försvaret dementerade inte mina uppgifter

Publicerad: 20 oktober 2014, 13:14

SvD:s Mikael Holmströms avslöjande i lördags.

Foto: Montage: Andreas Elgstrand.

(UPPDATERAD) SvD:s säkerhetspolitiska reporter Mikael Holmström har dominerat nyhetsflödet med sina avslöjanden om den pågående militära operationen. I går förnekade Försvarsmakten att de skulle ha fångat upp en rysk nödsignal, vilket SvD-reportern tidigare skrivit. Men han står fortfarande fast vid sina uppgifter.


Ämnen i artikeln:

Mikael HolmströmSvD

I lördags avslöjade Mikael Holmström att ett nödsamtal på ryska föregick ubåtslarmet i Stockholms skärgård. Han beskrev också hur krypterad radiotrafik mellan en sändare i skärgården och Kaliningrad upprättades. Den förstnämnda uppgiften tillbakavisades av försvaret under gårdagens presskonferens.

"Av den information som Försvarsmakten har kan vi inte dra den slutsatsen som media gör om skadad rysk ubåt. Försvarsmakten har ingen information om nödsändning och att någon nödfrekvens har använts" sa konteramiral Anders Grenstad.

Men Holmström håller inte med om beskrivningen när Resumé ringer upp.
– Nej, det gjorde de inte.

Han utvecklar det hela i ett mejl:

"De sade att Försvarsmakten inte hade kännedom om en nödsignal. SvD har dock inte använt ordet "nödsignal". Vi använde ordet nödsamtal, och skrev att detta samtal fördes på ryska på en rysk en nödkanal. Den som läser min nyhetstext noga ser att där står "den svenska signalspaningen" uppfattat samtalet - inte att myndigheten Försvarsmakten skulle gjort det. Signalspaning bedrivs upplysningsvis av olika myndigheter och på olika nivåer inom dessa.

Att Försvarsmakten inte ville kommentera mina uppgifter om krypterad radiokommunikation mellan spaningsområdet och den ryska Östersjöenklaven Kaliningrad tolkar jag snarast som en slags bekräftelse. De är ju mitt uppe i en insats och vill inte visa vilka kort de har".

Okej, så hur kommer det sig att du har lyckats ligga i framkant med nyheter om ubåtsjakten?
– Jag har bevakat det här området sedan 1970-talet. Då bygger man upp ett förtroende om man sköter sig, Då får du kanske också reda på sådant som andra inte får reda på. Det handlar om att läsa och förstå vad som händer. Det är ingen slump att jag redan i somras begärde att få följa med ut på korvetten HMS Visby, för sedan kunna publicera reportaget innan ubåtsspaningen drog igång. Det beror på att jag vet att vattenförhållandena i början av oktober är gynnsamma för undervattensaktivitet.

Hur jobbar du rent praktiskt?
– Dels handlar det om att förstå vad folk säger, och sedan förstå vad de inte säger. Det finns mycket militär terminologi och begrepp som är bra att känna till. Många kollegor genomgår just nu en crash course i den hårda verkligheten och försöker lista ut varför vissa fartyg är målade gråa medan andra är gröna.

– Jag säger inte detta för att förringa kollegers insatser. Det här är ett svårt område att skriva om. Därför kommer jag att i vinter att leda en veckolång kurs på FOJO Kalmar om att bevaka försvaret. Syftet är att öka reportrars kunskaper inom detta område som ju de sista dagarna blivit högaktuellt - minst sagt.

Hur fortsätter nyhetsarbetet?
– Efter att ha medverkat i fyra tv-intervjuer och en radiointervju har jag sagt nej att fylla tre SR-program i eftermiddag. Jag måste hinna jobba också. Men hur nyhetsarbetet går till kan jag naturligtvis inte berätta.  

Hur hinner du med annat än jobbet under den här typen av intensiva skeden?
– Det är en synpunkt som brukar komma hemifrån. Det kan vara problematiskt. Sista tiden har jag kanske inte skött hemmafronten så mycket man kan önska, men det är en del av jobbet.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Mikael HolmströmSvD

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.