Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Homofobistorm då Hysén kom ut

Publicerad: 10 mars 2011, 07:54

Idag kom fotbollsspelaren Anton Hysén ut som homosexuell i pressen. I timmar haglade hatkommentarer mot Glenn Hyséns son på Fotbollskanalen.se. Redaktionen beslutade att stänga kommentarsfältet.


Ämnen i artikeln:

Anton HysénFotbollskanalenOlof LundhFotbollskanalen.se

Fotbollskanalen.se tvingades stänga ner kommentarsfältet.

Under dagen har Offsides nyhet att den gamle fotbollshjälten Glenn Hyséns son Anton kommit ut som homosexuell varit hett stoff på sportsidorna. I kommentarerna på fotbollskanalen.se:s artiklar spirade hatet och homofobin, vilket ledde till att redaktionen bestämde sig för att stänga kommentarsfältet.

– Vi tog beslutet att stänga kommentarerna under dagen om det blev för dåligt, säger Olof Lundh, chef på Fotbollskanalen.se.

Sajten har under dagen haft löpande kontakt med Interaktiv säkerhet i Varberg eftersom man visste att nyheten skulle väcka uppståndelse. Vid fyratiden tyckte redaktionen att hatet gick över gränsen vilket gjorde att kommentarsfältet stängdes.

– Kommentarer är alltid en komplicerad fråga. Vi försöker hålla en öppen debatt och lyfta fram våra läsares åsikter. Vi har en registreringsfunktion och eftersträvar ett bättre debattklimat, säger Olof Lundh.

Olof Lundh har själv märkt av hätska kommentarer kring sin egen blogg. Homofobin inom lagidrotten är ett välkänt ämne, menar Olof Lundh.

– Varför är det bara en som kommit som kommit ut. Det här är en kultur inom fotbollen. Det finns flera idrottare som är homosexuella som inte vågar eller vill komma ut, möjligen av rädsla för reaktioner från sponsorer och fans, säger Olof Lundh  

Vad betyder det för fotbollen att Anton Hysén kommit ut?
– Det är viktigt inte minst för homosexuella fotbollsspelare. Uppenbarligen finns det en laddning eftersom det är så få som kommit ut, berättar Olof Lundh.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.