Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hon bevakar hela världen

Publicerad: 9 december 2011, 14:05

Parisa Khosravi på CNN:s redaktion.

2011: Den arabiska våren bryter ut, en kärnkraftsolycka drabbar Fukushima och bin Ladin dödas. Det är också året då Norge, och världen, lamslås av den fruktansvärda massakern på Utöya. Aldrig har så mycket hänt under så kort tid, menar CNN:s globala nyhetschef Parisa Khosravi. – Jag har inte varit med om något liknande på 20 år, säger hon till Resume.se.


Parisa Khosravi har arbetat på CNN i mer än 23 år, och tillträdde som
global nyhetschef 2007. För sitt arbete har hon samlat priser och
utmärkelser på hög, och är i idag ansvarig för TV-bolagets största
satsning på internationell nyhetsrapportering någonsin.

Hon ser tillbaka på 2011 som ett händelserikt år fyllt av revolutioner och ett genomslag för sociala medier.

– Det har varit ett otroligt år. Nyhetsflödet har aldrig varit så stort under en så kort tid. Jag har inte varit med om något liknande på 20 år.

Den arabiska våren har utan tvekan varit utsatt för intensiv rapportering från medier världen över, där givetvis CNN satte in stora resurser. Enligt Khosravi innebar bevakningen ett enormt arbete för att skydda sina journalister.

– Det har varit ett farligt år överlag för journalister. Säkerheten var utan tvekan en av de största utmaningarna, även för vår etablerade organisation. Varje land och nyhet är ju en händelse i sig. I Egypten blev många journalister misshandlade och trakasserade, i Libyen blev de beskjutna och vissa gånger bortförda.

Hon berättar om CNN:s medarbetare Matthew Chance och Jomana Karadsheh, som tillsammans med flera andra journalister blev tagna som gisslan på ett hotell i Tripoli.

– Hotellet blev som en ö, helt avskuret. Regimtrogna soldater bevakade
byggnaden och sköt skarpt när någon försökte närma sig. Vi var väldigt
oroliga, all kunde ha hänt. Att ens medarbetare är utsatta för livsfara är självklart en mardröm. Men vi hade kontakt med dem en stor del av tiden. De gjorde ett fantastiskt arbete trots omständigheterna.

Katastrofen i Japan innebar en annan slags utmaning.

– Tsunamin ledde ju till haverier i kärnkraftverken, vilket naturligtvis var mycket osäkert. Den höga radioaktiviteten gjorde att våra utsända aldrig kunde vara nära händelsernas centrum.

Här fick CNN ta till något udda arbetsmetoder.

– Vi kallade faktiskt in professionella kärnkraftsexperter för att hjälpa till i rapporteringen, de fick bli våra utsända på plats.

Vad gäller terrordådet i Oslo satte CNN in stora resurser i sin nyhetsrapportering.

– I det fruktansvärda som hände var det länge svårt att se hela händelseförloppet, då gärningsmannen förflyttade sig. Vi kontaktade direkt våra team både lokalt, runt om i Europa och faktiskt även i Mellanöstern.  Det krävdes oerhört mycket undersökning under kort tid för att kunna kartlägga vad som hänt.

Hon säger att allmänheten var till stor hjälp i arbetet, framför allt i användandet av sociala medier.

– CNN fick in många bilder från människor som själva var där. Då vi
försökte täcka det från alla vinklar blev detta ett viktigt verktyg i
nyhetsrapporteringen.

Khosravi ser positivt på den roll sociala medier börjat spela inom journalistiken.

– Jag anser att det för världens människor närmare varandra, där fler åsikter kan höras och utbytas. För kommande generationer kommer det ha
en oerhörd betydelse.

CNN var tidiga i att utnyttja sociala medier i arbetet, menar hon.

– Men man måste se det som ett komplement. Journalisterna har ett
betydande ansvar att vara källkritiska och hålla en hög standard.  Fel
människor kan utnyttja detta fantastiska verktyg på fel sätt.

Hon tar Usama Bin Ladens död som exempel för att visa på vilket genomslag Twitter eller Facebook kan ha i nyhetsrapporteringen.

– När Vita Huset kallade till presskonferens förstod vi att något betydande hade hänt. Många gissade på att Bin laden eller Khadaffi var döda, men ingen visste vem. Genast sattes vårt folk i Washington in för att snabbt kunna lägga ut nyheten. Lustigt nog hade en invånare i den stad Bin Laden befann sig i twittrat om händelsen, strax efter amerikanska militärhelikoptrar omringat terrorledarens hus. Detta samtidigt som vi, med alla våra resurser, inte hade en aning.

Nedskärningar i mediesfären och den instabila världsekonomin är enligt
Khosravi inget CNN känner av.

– Vi är välsignade med att rapportera om internationella nyheter. CNN
spelar en avgörande roll i nyhetsrapportering världen över, och satsar hela tiden på att expandera verksamheten. Till exempel har vi i år öppnat en ny byrå i Sao Paulo i Brasilien. Strävandet efter en större närvaro gör oss starkare och bättre.

Parisa Khosravi känner en stor passion till rollen som global nyhetschef.

– Det är en del av den jag är, man har ju nästan växt upp på bolaget. Mitt arbete innebär mycket resande och möten med fantastiska människor. Jag får arbeta på alla nivåer, från att kontrollera kameror till att delegera på högsta nivå. Framför allt är det en stor ära att representera CNN, och jag är mycket stolt över vårt arbete att skapa större förståelse mellan världens människor.

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.