tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hon blir ny kulturchef på SvD

Publicerad: 28 april 2014, 11:13

Lisa Irenius.

Foto: Joakim Ståhl.

UNT:s kulturchef Lisa Irenius, som vann Stora Journalistpriset i höstas, tar över SvD Kultur efter Daniel Sandström. Med sin digitala profil passar hon in i chefredaktören Fredric Karéns lagbygge.

Ämnen i artikeln:

Fredric KarénDaniel SandströmLisa Irenius

MH

Magnus Helander


Daniel Sandström valde att lämna tjänsten som kulturchef på SvD för jobbet som förläggare & litterär chef på Albert Bonniers. Nu har SvD hittat efterträdaren: Lisa Irenius, från UNT.

Hon har en förfluten koppling till tidningen – för 15 år sedan skrev hon sin första kulturartikel för SvD, en understreckare som handlade om den franske filosofen Philippe Muray.

I höstas tilldelades Lisa Irenius Stora Journalistpriset som Årets Förnyare för ett e-boksprojekt, där läsarna erbjöds en exklusiv inblick i litteraturkritikernas arbetssätt genom att få ta del av e-böcker med kritikernas marginalanteckningar och understrykningar.

– Lisa Irenius kommer att bli tydlig förstärkning för SvD:s kulturredaktion. Förutom att hon bottnar i den klassiska kulturen, litteraturen och idédebatten har hon de senaste åren visat att hon vill utveckla kulturjournalistiken digitalt.  Jag är väldigt glad och stolt över att Lisa väljer SvD och jag är övertygad om att hon tillsammans med vår kulturredaktion kommer att ta ytterligare kliv för att göra kulturjournalistiken ännu mer angelägen, säger SvD:s chefredaktör Fredric Karén, i ett pressmeddelande.

Värvningen signalerar att hårt pressade SvD ändå vill satsa ordentligt på kulturen.

Lisa Irenius är mammaledig och tillträder sin nya tjkänst först i januari 2015. Fram tills dess fortsätter Anders Q Björkman som tillförordad kulturchef.

Lisa Irenius jobbade under flera år utomlands, bland annat som kulturskribent SvD och DN. 2005 kom hon tillbaka till Sverige och har sedan dess varit redaktör på tidskriften Axess, redaktör för Idé & kritik på DN kultur och kulturchef på Upsala Nya Tidning sedan 2009.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev