Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Hon borde avstå"

Publicerad: 3 september 2008, 07:18

Statsministerns fru – sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt – får plats i Svenska Dagbladets ägarstiftelse. – Hon borde avstå, säger Margareta Israelsson, socialdemokraternas talesman i mediefrågor.


Filippa Reinfeldt. Foto: Andreas Alfredsson.

Svenska Dagbladets ägarstiftelse har två fasta platser i bolagstyrelsen, som bland annat ansvarar för rekryteringen av chefredaktör och politisk redaktör. Stiftelsens ordförande Johan Gernandt säger till DN att Filippa Reinfeldts intåg inte möjliggör någon otillbörlig påverkan.

– Dels litar vi helt och fullt på Filippas självständighet, och dels är vår betydelse för tidningens drift väldigt begränsad, säger Johan Gernandt till Dagens Nyheter.

Filippa Reinfeldt säger att det inte är tal om någon politisk påverkan.

–  Nej. Stiftelsen äger mindre än 1 procent. Den har ingen som helst påverkan på det redaktionella innehållet eller nyhetsvärderingen. Stiftelse har bara till uppgift är att förvalta det lilla ägande man har, säger hon till DN.

Lars Nord är professor  i medie- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitetet. Till DN säger han:

– I Sverige har vi ju en lång tradition av partipress, så det här är absolut inte häpnadsväckande. Men "Svenskan", liksom de flesta andra medieaktörerna, vill ju allt mer framhäva sig själva som obundna. Därför verkar det ju lite konstigt när statsministerns fru får ett sådant här uppdrag.

Margareta Israelsson, socialdemokraternas talesman i mediefrågor, är kritisk till att Filippa Reinfeldt tar styrelseplatsen. Israelsson menar att frågan är extra känslig med tanke på regeringens kovändning i presstödsfrågan nyligen.

– Jag själv skulle avstå, både för min egen skull, makens och partiets skull. Det är viktigt att sätta sig över möjligheten till sådana spekulationer som uppstår, Margareta Israelsson till Resume.se.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.