Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hon bytte position i landslaget – från back till presschef

Publicerad: 4 februari 2017, 09:02

Emelie Ölander.

Foto: Andreas Elgstrand

Emelie Ölander är fotbollslandslagets nya presschef. För Resumé berättar hon vad som hände med fotbollskarriären, men också hur det var att bryta mot en 50 år gammal norm och kliva upp som landets första kvinnliga matchkommentator i tv.


Ämnen i artikeln:

CMoreRadiosportenTV4Landslaget i fotbollSveriges Radio

Året är 2011 och Kif Örebro har försäsongsträning på Behrn Arena. Motståndarlaget rullar upp och skapar ett skottläge. Backen Emelie Ölander hinner precis täcka skottet, men sammanslagningen gör att vänsterfoten vrids ur läge innan hon landar med hela kroppsvikten över den.

Hon har aldrig förut känt en sådan smärta.
– Jag borde ha brutit fotleden, men istället blev det en vridning, säger hon.

Hon kunde knappt gå en tiominuters promenad efter skadan – men spelade däremot envist vidare på sprutor och smärtstillande ett helt år, innan hon 22 år gammal tvingades fatta ett beslut.
– Jag fick benutväxter som trasade sönder fotledens mjukdelar. Det gick inte att fortsätta.

Det kan verka ledsamt att tvingas avsluta en lovande karriär så tidigt, men Emelie Ölander råkar vara pragmatiskt lagt.
– Jag var klar, helt enkelt. Det var inget att vara ledsen för, utan bara att gå vidare. Visst kan jag sakna omklädningsrummet, människorna, humorn och att få sätta en frispark en sommardag på riktigt gräs. Men jag har på senare år insett att jag kan få kickarna som fotbollen innebar på annat håll.

Fotbollskarriären var slut, men relationen till sporten var långt ifrån över. Fem år senare blev hennes uppgift att skapa en folkrörelse kring damlandslaget inför EM 2017.

Emelie Ölander svor på att hon aldrig skulle jobba med journalistik. Det berodde förstås på att hon växte upp i en journalistfamilj med båda föräldrarna på en Malmötidning.
– Man får i princip aldrig vara ledig och arbetsbelastningen är extrem. Jag hade sett verkligheten och det var inget jag ville ge mig in i.

Ändå var det precis så det blev. När hon spelade U19-EM gjorde hon en presskonferens tillsammans med förbundskaptenen. Han tyckte att hon gjorde så bra ifrån sig att han tipsade radiosporten på SR om att hon kunde göra expertutlåtanden om matcher.
– Ett år senare ringde de och undrade ifall jag ville kommentera en Champions League-match i halvtid. Varför inte, tänkte jag, och testade. De tyckte att det lät bra och fortsatte sen att ringa mig hela hösten.

Det ena leder som bekant till det andra, och snart hörde C Mores producent av sig och ville att hon skulle göra motsvarande där, men i tv-studion.

Emelie Ölander var då bara 19 år gammal och året var 2008.
– Utmaningar är mitt driv nummer ett. Då är det självklart att säga ja, trots att det innebär att sitta i Champions League-studion som 19-årig tjej. Många säger att de minns mig från den tiden, för att jag var ett så ovanligt inslag i den manliga studion, men själv tänkte jag inte på det som ovanligt. Jag har aldrig reflekterat så mycket över ålder eller kön. Jag gillar att spela och titta på fotboll, det är inte svårare än så.

En permanent anställning fanns i sikte, men det satte Viasat stopp för när bolaget tog över sändningsrättigheterna. Emelie Ölander ryckte på axlarna och frilansade vidare för tidningar, tv och radio ­– bland annat var hon en återkommande punkt i Aftonbladet-programmet "Laul Calling".

Då hade hon lämnat Malmö FF för AIK och gjort debut i A-landslaget.
– Jag ville bli den absolut bästa fotbollsspelaren jag kunde bli och tränade tio gånger i veckan. Mellan passen tog jag en joggingtur på tio minuter för att kunna stretcha inför nästa pass. En gång åkte jag på en weekendresa med min bästa kompis, då vaknade jag innan solen gick upp för att hinna köra intervaller. Det krävs en stor dos galenskap för att ge bränsle till en så stark drivkraft.

Blir man så av sporten?
– Nej, det är ett personlighetsdrag som jag kommer att få leva med hela livet. Jag har nog en skruv lös, och ser sällan några risker. Jag har samma starka driv i allt jag engagerar mig i och gör alltid mitt yttersta oavsett uppdrag.

Många gånger har Emelie Ölander hört vänner och kollegor säga "du gör ju karriär nu", med anledning av hennes nya bana som fotbollsexpert.

Men så har hon själv aldrig sett på saken.
– Jag gör ju bara min grej. Det dyker upp nya utmaningar där ribban ligger riktigt högt, och då kastar jag mig över dem. Jag har funderat på om jag är ett typiskt barn av vår tid – allt är intensivt intressant under en kort tid, sen går man vidare till nästa grej. Jag tror även att fotbollen har format mig, för där ligger man alltid på gränsen och pressar sig.

Karriärstegen har aldrig varit planerade.
– Jag ser det snarare som att allt är en skola. Varje steg lär mig något som jag drar nytta av i nästa. En karriärplan innebär att ha en slutdestination och det blir motstridigt för mig. Att ha ett slutmål innebär att man en dag kan vara klar, med sig själv, karriären, livet – att man kan ta examen. Men det känns oinspirerande.

2011 skrev Emelie Ölander på för Kif Örebro och värvades som internationell fotbollsexpert på SR. På ännu en karriärsträng studerade hon ekonomi.

Året som följde var omtumlande. Dels drabbades hon av skadan, dels blev hon tillfrågad att göra något som ingen annan svensk kvinna gjort före henne: Bli huvudkommentator till herrfotboll i TV, närmare bestämt TV4.

En roll som skötts av män sedan VM ­1958.
– Många kommentatorer jobbar sig uppåt via lokalradion och någon gärdsgårdsserie, men det verkar visst inte vara min melodi. Jag fick öva på sju-åtta matcher innan jag satte igång live. Det är otroligt lite.

– Här kommer min lösa skruv in i bilden igen. Jag tror inte att jag fattade hur sjukt det var att jag med så lite erfarenhet hängde upp mig själv på korset och kommenterade livefotboll som 24-årig kvinna.

Det kommer med ett stort ansvar, menar Emelie Ölander.
– Om man är murbräckan, så gäller det att göra ett rejält hål i muren om alla ruggigt kompetenta kvinnor som kommer efter dig också ska kunna ta sig igenom. Är din impact inte tillräckligt stor, så står du bara där med blodig panna.

Hon tillskrevs därmed en banbrytande roll i Sportsverige. Tyckare som Johan Croneman beskrev henne som en "pionjär fullt jämförbar med kvinnor som krävde rösträtt".

Men Emelie Ölander har svårt för att placeras in i fack.
– Att vara första kvinnliga sportkommentatorn är inte allt jag är. Jag är också en person med förortslojalitet, och är beredd att dö för mina vänner. Det definierar mig mer som person.

Har du blivit utsatt för kommentarer från folk som inte tycker att kvinnor ska kommentera herrfotboll?
– Jag och många andra med mig har fått höra att det finns saker vi inte ska göra. Det är för väl att vi inte lyssnar utan kör vidare ändå.

I dag, tre år senare, har Emelie Ölander gjort comeback i landslaget. Men inte som spelare, utan som presschef.
– När fotbollsförbundet ringde så tänkte jag "det är något som jag aldrig tidigare har gjort – så då gör jag det".

Men dina erfarenheter från att själv ha spelat i landslaget måste väl ha haft en del betydelse?
– Ja, och även bakgrunden som expertkommentator. Till exempel är det djupt rotat i mig att det som alltid kommer först är att laget ska prestera på plan. Men samtidigt, om ett träd faller i skogen och ingen finns i närheten för att höra det...

Uppgiften är att skapa en folkrörelse fram till sommarens europamästerskap i Holland.
– Vi ska vara brasan i hemmet, som familjen samlas kring. Den nationella gemenskapen, som vi nosade på i OS-finalen förra året med 1,8 miljoner tittare, ska vi försöka skapa mer långsiktigt.

Hur då?
– Det finns två sätt att bygga engagemang på. Nummer ett är framgångar. Men i dagens informationssamhälle är det svårt att hålla lågan vid liv mellan mästerskapen. Därför är nummer två viktigt: Att lyfta lagets individer, i den mån det går utan att störa prestationen på planen. Vi har så många hårt jobbande elitidrottskvinnor i laget. De kommer från olika samhällsklasser, har olika bakgrunder och värderingar är alla grymma förebilder. Sverige ska lära känna damlandslagets alla delar och beröras – drömmen är ett EM med fullsatta arenor och en stor, gul vägg av fans.

Emelie Ölanders 5 karriärtips

- Den bästa karriären behöver inte vara spikrak.
- Jämför endast med dig själv.
- Jobba hårt där du är så kommer du komma dit du vill.
- Fråga bättre vetande när du inte vet.
- Se till att du drivs av lust snarare än rädsla/oro – då räcker bensinen längre.

FAKTA / Emelie Ölander

Ålder: 27.
Bor: Stockholm.
Uppvuxen: Malmö.
Familj: "Ja."
Tjänar: 528 900 (2015).
Gör: Presschef för det svenska damlandslaget i fotboll.
Karriär i korthet: Professionell fotbollsspelare med A-landslagsmeriter, fotbollsexpert på Canal + och Radiosporten, Fotbollskommentator i TV4, programledare Expressen TV. Driver investmentbolaget Maza Group och konsultbolaget MLI Ölander, och är även verksam i konsultbolaget Xoe.
Utbildning: Ekonomie kandidatexamen med inriktning marknadsföring på Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet
Drömjobbet: "Jobbar med hög ambition, inte drömmar."
Medievanor: "DN, The Guardian, The Economist, Omni, Börsnytt, P3 och samtliga stora aktie- och fotbollsnyhetssidor."
Musik: "Allt från Aretha Franklin och Bruce Springsteen till Brandi Carlile och Ed Sheeran med en hint av Justin Bieber."
Lästips: Klas Hallbergs Hångla mer!
Rekommenderar: Morgonsafari i Sydafrika, Cross Fit och bungee jump.

Mårten Färlin

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.