Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hon lämnar jobbet som marknadschef för att resa jorden runt

Publicerad: 13 oktober 2016, 16:55

Jannice Borekull hoppar över vintermörkret i Sverige för att istället surfa i Marocko, se gorillor i Kenya och jobba på ett barnhem i Tanzania.

Foto: Andreas Elgstrand

De flesta har flera strängar på sin lyra. Det tror Jannice Borekull som lever efter devisen att ett liv kan innehålla många karriärer. Själv klipper hon nu banden till Sveriges Annonsörer och ger sig ut på ett halvårs äventyr – innan hon startar nästa karriär.

Ämnen i artikeln:

Sven HagströmerSveriges KommunikationsbyråerBerghs School of Communication100-wattarenJannice BorekullSveriges AnnonsörerHandelshögskolan

MF

Mårten Färlin


Jannice Borekull har bokstavligt talat alltid varit en fullblods-globetrotter. Den ringa åldern "några veckor gammal" var inget hinder för hennes föräldrar, som gladeligen tog henne med på flyget ut i världen redan då.

Många lov, en längre Asienresa och flera semesterveckor senare har 31-åringen avverkat hela 60 länder.

Med det som bakgrund kanske det ändå inte är så konstigt att det nu rycker i Jannice Borekulls restarm så pass mycket att hon lämnar posten som vice vd och marknadschef på Sveriges Annonsörer, för att istället resa jorden runt.
– Det här ligger latent i släkten på mammas sida, som även hon reste runt massor med sina föräldrar. Det har hon tagit vidare till vår familj, som aldrig har haft ett lantställe utan istället rest på de flesta lov och ledigheter. Min bror är gift med en peruanska och tillsammans har de bott i Dubai och London. Min syster har bott i Sydafrika och min pappa jobbar i Ryssland. Vi är lite av en global familj, säger Jannice Borekull, som än så länge njuter av första lediga veckan i lägenheten på Östermalm i Stockholm.

Vägen till Sveriges Annonsörer började i Italien. Jannice Borekull och hennes syster ville efter gymnasiet jobba med något kreativt, precis som flera andra konstnärligt lagda släktingar. Men en utbildning i modedesign i Florens kändes inte som en nog stadig grund, varför hon därefter sökte sig till Stockholm och ekonomistudier vid Handelshögskolan. Efter två år uppstod en ofrivillig ettårig paus, till följd av en ändring i programupplägget.

Det skulle visa sig bli en paus som aldrig tog slut.
– Vi hade läst lite marknadsföring på Handels. Området kändes som ett bra komplement till ekonomi, så jag beslutade att fördjupa mig i kommunikation på Berghs. Mot slutet av året fick jag ett tips att söka jobb på 100-Wattaren på Sveriges Annonsörer.

Hon fick jobbet, och såg sedan ingen anledning att återvända till Handels.

Egentligen är det lite av en bedrift att Jannice Borekull har varit kvar på Sveriges Annonsörer så länge som sex år. Hon är en person som kräver stor variation.
– Det har jag också fått på Sveriges Annonsörer. Dels har jag jobbat där i två omgångar, dels har jag haft flera olika roller.

Under en kort period beslutade hon att inleda något av ett projektbaserat liv som gick ut på att hon jobbade hårt för ett projekt under en tid, för att sedan sticka ut och resa, följt av upprepning.
– Jag jobbade en stund för Arvikafestivalen och Sveriges Kommunikationsbyråer. Men så fick jag ett bra erbjudande på Sveriges Annonsörer och sedan dess har jag trivts så himla bra där och åren har rullat på. Vissa saker tar tid, och ska ta tid, att lära sig. Man behöver också vara på en arbetsplats länge för att kunna jobba mer långsiktigt. Så det har varit en nyttig erfarenhet för mig.

Genom åren har hon varit produktionsledare för 100-wattaren, jobbat med Stora Annonsörsdagen, varit chef för event- och utbildningsavdelningen och nu senast marknadschef samt vice vd.

Du har kommit långt i karriären trots din ringa ålder.
– En av anledningarna är nog att jag vågar ta ansvar. Många gillar mandat, men ogillar ansvar. Men om man vågar ta ansvar så får man till slut också mandatet som krävs för att "klättra" i karriären. Så har det i alla fall varit för mig.

Sven Hagströmer sa en gång att när killar får ett erbjudande om en styrelseroll eller högre titel, så kanske de inte alltid har kunskapen som krävs, men tackar ändå ja med motivationen att "jag kan testa". Tjejer med motsvarande erfarenhet tackar dock ofta nej av rädsla för att de inte kan. Men jag tänker att testar man inte så vet man ju inte.

I dag är det som om Jannice Borekull har uppdaterat till projektbaserat liv 2.0: Hon genomför ett karriärblock, gör en lång resa och påbörjar nästa karriärblock. Och så vidare.
– Jag var på ett seminarium där föreläsaren sa att vi som är födda på 80-talet sannolikt kommer att ha flera karriärer, inte bara en utan två, tre eller fem. Det här har fastnat hos mig. Vi är inte endimensionella människor, utan har ofta flera talanger, intressen och strängar på vår lyra, och med det kommer också en massa olika möjligheter.

Vilken blir din nästa karriär?
– Jag håller redan nu på att träffa rekryteringsfirmor och företag för att se vad som blir nästa steg. Jag premierar två saker i yrkeslivet, dels möjligheten att påverka och göra skillnad, dels att jobba med människor. Jag söker mig inte till någon specifik bransch och är inte heller rädd för att byta. Men jag har tidigare jobbat inom serviceindustrin och är intresserad av digitaliseringens utveckling. Så service eller kanske startup, eller en kombination, vore väldigt spännande.

Det var i julas som idén om en längre resa föddes. Jannice Borekull hade börjat känna ett alltför påtagligt mönster i vardagen, där rutinerna äta, sova, jobba, helg upprepades och en tisdag inte skiljde sig nämnvärt mot en onsdag.

När hon framfört sina planer för Sveriges Annonsörer erbjöds hon att ta tjänstledigt med alla förmåner det innebär – men valde ändå att klippa banden.
– Jag kände att det skulle bli för tryggt då. Vi är bra på att ruta in oss och stanna kvar i säkerhetsnäten i Sverige. Jag ville utmana mig själv och mina omständigheter, skaffa nya intryck och tankar och börja om med ett blankt papper.

Var det ett svårt beslut att lämna Sveriges Annonsörer?
– Nej, det tycker jag inte. Jag har haft jättehärliga kollegor, uppgifter och roller där, men kände helt enkelt för att göra något annat. Jag litar på min egen förmåga att hitta något nytt när jag kommer hem. Men om jag inte hittar bästa jobbet direkt, eller om det blir en period med ströjobb, så är det inte hela världen.

Äventyret börjar med tre surfveckor i Marocko följt av volontärarbete på en skola och ett barnhem i Tanzania. Sedan ska hon söka efter gorillor i Kenyas och Ugandas djungel innan hon åker vidare till Brasilien, Argentina, Chile, Patagonien, Costa Rica och slutligen Nicaragua.
– Att se gorillor i Afrika är en av mina stora drömmar. På vissa platser ska jag möta upp vänner, men det här är min tredje långa resa – och jag vet att det går i vågor. Vissa stunder är det hur härligt som helst att resa, men ibland blir man också trött av alla nya människor och intryck.

Varför ska du jobba som volontär?
– Vi har det väldigt bra hemma i Sverige. Det är fantastiskt, men gör också att vi tar väldigt mycket för givet. Det är viktigt att påminna sig om att sådant som är självklart för oss inte är det för alla. Dessutom ska det bli härligt att få känna glädjen i att direkt få se resultaten av sitt arbete. Oavsett om att det handlar om att bygga en skolbänk eller lära barnen alfabetet, tänker jag att det ska bli kul att göra skillnad där och då i stunden.

I en intervju med Café säger Jannice Borekull att "varje gång jag kommer hem från en längre resa så får jag höra samma sak: 'Åh, jag skulle också vilja göra en sån resa'. Men gör det då, svarar jag. Säg det inte bara. Det är väl bara att åka. Allt går, om man bara vill."

Är det verkligen sant att alla har möjligheten att lämna allt och resa helt oavlönad i sex månader?
– Självklart har inte alla möjlighet att göra just det jag gör. Men för någon annan kanske det handlar om att gå ner i arbetstid från 100 procent till 80 för att skapa tiden att göra det den vill en dag i veckan. Min poäng är att det går att leva livet på så många olika sätt. Men det kräver lite uppoffringar. Det är inte så att jag gör det här i en handvändning: jag offrar både trygghet och månadslön. Många pratar om att de inte har några val, men det har vi. I Sverige är vi lyckligt lottade och har möjligheten att göra massa olika saker, till skillnad mot många andra ute i världen.

Jannice Borekull har en hemresa bokad i mars.
– Kanske använder jag den – eller inte. Om det dyker upp ett kul erbjudande så kanske jag avbryter och åker hem i förtid. Eller så kanske jag har fått mersmak och fortsätter. Vi får se.

Jannice Borekulls 5 karriärtips

- Ta ansvar. De flesta människor gillar mandat men ogillar ansvar. Visa att du kan ta ansvar även när det gått fel. Alla gör vi misstag men det är, för att använda en klyscha, först då vi lär oss. Visa att du kan ta ansvar så kommer du också tilldelas det mandat du förtjänar.
- Lös konflikter på en gång. Meningsskiljaktigheter uppstår alltid, men de flesta går att lösa. Och ju förr desto bättre. Annars riskerar de bara att växa med tiden vilket inte bara innebär försämrad stämning och trivsel, utan även minskat fokus och onödig stress.
- Fokusera på problemet. Det brukar heta att man ska vara "lösningsorienterad" och inte "problemorienterad". Jag brukar beskriva mig själv som det senare. Allt för ofta fokuserar vi så mycket på lösningen att vi missar vad det är för problem vi egentligen ska lösa.
- Var hygglig mot dem du möter längs vägen. Det gäller oavsett om den du möter är en praktikant eller en högt uppsatt chef. Du vet aldrig när och var du möter någon igen.
- Stanna upp emellanåt. Fundera på var du är. Är du där du vill vara? Är du den du vill vara? Om inte, kanske det är dags att göra något annat. Det är lätt att låta livet rulla på utan eftertanke och reflektion. Man klättrar och klättrar, och helt plötsligt står man där högst upp på stegen och inser att den lutar mot fel vägg.

Fakta / Jannice Borekull

Ålder: 31.
Bor: Östermalm, Stockholm.
Uppvuxen: "På västkusten."
Familj: Mamma, pappa, syster och bror.
Tjänar: 661 200 kronor (2015).
Karriär i korthet: "Produktionsledare => Projektledare => Event- och utbildningschef => Marknadschef => Vice vd."
Utbildning: Designskola i Florens, Handelshögskolan och Berghs SoC.
Medievanor: "TV4-nyheterna varje morgon och film på Netflix/Viaplay. Sociala medier såklart, men framförallt lyssnar jag på Spotify flera timmar per dag eftersom jag älskar musik."
Senast lästa bok: "Motgiftet - lycka för pessimister" av Oliver Burkeman.
Senast sedda film: "The Dressmaker".
Rekommenderar: "Att fler vågar röra sig utanför sin egen 'comfort zone', om inte annat än för att låta sig bli påmind om att det till synes självklara inte alltid är en självklarhet för alla."

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev