Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hon ligger bakom Expressens rosade etta

Publicerad: 8 januari 2015, 14:44

Den omtalade ettan och Helén Rasmusen.

Världen chockades i går av attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo där 12 personer dog. Expressen var en av få tidningar som publicerade en satirteckning från Charlie Hebdo i dag på sin förstasida. Tecknarchefen Helén Rasmusen höll i pennan.


Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressen

Expressens förstasida har i dag blivit hyllad av många och väl spriden. På Twitter uttrycker flera personer att kvällstidningen varit modiga som publicerat en av satirteckningarna.

"Den här ettan. Kreativitet och yrkesstolthet mitt i sorgen. Så stolt över att jobba på Expressen idag", skriver Jens Liljestrand.

Lysande etta på Expressen i dag. Kudos, hatten av etc. Väldigt klyftigt tidningsmakeri, twittrar Aftonbladet-profilen Fredrik Virtanen.

"Som gammal Aftonbladare känns det svårt att säga, men i dag slår Expressen alla tidningar med hästlängder när det gäller Hebdo-attentatet", skriver journalisten Helle Klein.

Idén till ettan blev ett resultat av flera medarbetares idéarbete, enligt Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. Men det är Helén Rasmusen som ritat den efter att en layoutare, vars namn kvällstidningen inte vill gå ut med, bestämt hur den ska se ut.

Helén Rasmusen berättar för Resumé att hon var tvungen att rita om förstasidan fyra gånger innan Thomas Mattsson blev nöjd. Han sa att den måste bli "ännu fulare" efter varje försök.

– Jag har ritat den. Vi förstod ju det att det skulle bli uppmärksammat, givetvis. Det är en stor nyhet och vi normalt inte gör en sådan etta, den sticker ut såklart, säger Helén Rasmusen till Resumé.

Under dagen har hon följt diskussionen om ettan i sociala medier, samtidigt som hon säger att det inte är någon som vet vad som kommer hända, eller om tidningen kommer att få repressalier för förstasidan.

– Jag tycker själv att det här är en briljant idé att visa bilderna så att alla förstår vad det här handlar om. Det är modigt av Thomas Mattsson att han beslutar sig för att göra detta. Vi som jobbar här tycker att det är toppen, säger Helén Rasmusen.

Finns det någon anledning att vara rädd vid den här typen av publicering?
– Nej. Det gör det inte. Som journalister måste vi stå för det fria ordet och fortsätta med att jobba som vi gör.

Även Thomas Mattsson kommenterar förstasidan:

– Förstasidan är ett resultat av flera medarbetares idéarbete, men det är Expressens tecknarchef Helén Rasmusen som gjort den och det tycker jag är extra viktigt att framhålla eftersom karikatyren på "ettan" – den som föreställer en IS-ledare – var den sista som Charlie Habdo publicerade före attacken. Och den teckningen gjordes av den mördade Philppe Honoré, som faktiskt medarbetade på Expressens kultursidor på 1980-talet.

Hur bedömer du hotbilden mot Expressen?
– Jag vill inte spekulera om den, jag konstaterar bara att det här var en självklar och viktig publicering för en tidning som till och med i sin publicistiska idé har stadgat att vi ska värna just yttrandefriheten.

Hur har du upplevt reaktionerna på ettan i dag?
– Jag är överväldigad av alla positiva reaktioner, också från journalister på konkurrerande medier. Det beröm som Expressens förstasida fått tyder på ett starkt engagemang för yttrandefriheten, något som jag också ofta känt i arbetet för vår svensk-eritreanske kollega Dawit Isaak som är fängslad i Eritrea sedan 2001. Det är viktigt att publicister är enade i försvaret av det fria ordet.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.