Media
Hon slår tillbaka
Publicerad: 23 januari 2012, 08:47
Malin Ullgren slår tillbaka.
Foto: Resumé.
"Hans text hade skapat uppmärksamhet på samma villkor som när Anna Anka skrev en debattartikel om att det är synd om svenska män för att svenska kvinnor inte håller sig snygga." Det skriver DN Kulturs frilansjournalist Malin Ullgren som replik på Bengt Ohlssons artikel ”När ska det röda rinna av kulturens fana?”.
KB
Karl-Johan Byttner
Hon tänkte inte ens svara först:
"Jag hade inte ens lust att försvara mig mot Ohlssons märkliga fixering vid just mig och den krönika jag skrev före jul (21/12 2011), i vilken jag nämnde honom med några meningar.", skriver Malin Ullgren.
Hon tycker också att hans artikel, där han riktar skarp kritik mot kulturvänstern, resulterat i flera bra motrepliker.
Men samtidigt påpekar hon att det Bengt Ohlsson skrev varken är sant eller ens väldigt viktigt.
Hon konstaterar däremot att det var: "drag under galoscherna".
Enligt Malin Ullgren är Bengt Ohlssons artikel en tröst för dem som har varit den enda gråsossen eller folkpartisten i något maoistiskt dominerat medie- eller kultursammanhang på 1970- och 1980-talen.
Hon tycker att myten om den mäktiga kulturvänstern slår in kilar mellan grupper i samhället på ett onödigt sätt.
Malin Ullgren menar människor luras att vända sin frustration mot väderkvarnar.
Hon tycker ändå att Bengt Ohlssons artikel passar in i en, som hon beskriver det, postpolitisk tid, men tycker ändå att han är ett offer för det han påstår sig kritisera.
Det vill säga politik som är reducerad till "pose och identitet."
Malin Ullgren hävdar också att Bengt Ohlsson endast är intresserad av hur det känns inuti honom själv och där känns det "surt".
Hon poängterar att hon som frilansande DN-journalist endast har viss makt, en mycket begränsad sådan, men att Bengt Ohlsson är medveten om detta och just därför skjuter han in sig så hårt på just henne.
Hon förnekar visserligen inte att det finns människor med stor makt som har hjärtat till vänster, men menar samtidigt att hon inte riktigt kan se var denna dominans märks.
Hon anser även att bland kulturcheferna för storstädernas dagstidningar är det en enda, i form av Åsa Linderborg, som är känd för att ha tydliga vänstersympatier.
Hon avslutar med att säga att Bengt Ohlsson önskar att vi alla kunde gilla läget och inte vara så tjatigt maktkritiska och att hon därför förstår att: "Stockholms finansborgarråd Sten Nordin tipsar om Ohlssons artikel på sin hemsida."