Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hon vinner Dawit Isaak-priset

Publicerad: 28 oktober 2014, 10:24

Afrah Nasser.

Foto: Publicistklubbens västra krets.

Afrah Nasser från Jemen vinner årets Dawit Isaak-pris. Hon kämpar för ett demokratiskt Jemen via sin bloggar och lever i politisk asyl i Sverige.


Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

Priset delas ut av Publicistklubbens västra krets och vinnaren utses alltid i samband med att den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fyller år den 27 oktober.

Årets pristagare är alltså Afrah Nasser. Hon driver en politisk blogg om Jemen efter att hon som den enda kvinnliga journalisten på Jemen Observer inte fick chansen att skriva om poltik.

Hon började blogga under den arabiska våren år 2011 och fick snabbt uppmärksamhet i världens medier.

– När reaktionen kom i Jemen befann hon sig i Sverige och kunde inte återvända hem. Hon sökte och fick politisk asyl, men har fortsatt att blogga sedan dess. Eftersom hon har kvar sitt stora nätverk ger hon en bild från Jemen som annars inte skulle nå omvärlden, säger Åke Lundgren i en kommentar.

Afrah Nasser bor och studerar i Göteborg, men fortsätter trots hot och övervakning att kämpa för ett demokratiskt Jemen via sin blogg.

Dawit Isaak-priset går till personer eller organisationer som verkar i hans  anda för yttrandefrihet, pressfrihet och demokratiska fri- och rättigheter.

Priset är ett stipendium på 10 000 kronor och har delats ut sedan 2007.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.