Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hoppade av Fokus i protest – här är Johan Hakelius svar

Publicerad: 18 december 2016, 16:54

Johan Hakelius.

Foto: Andreas Elgstrand

Krönikören Marianne Lindberg De Geer hoppar av Fokus i protest mot att Ann Heberlein skriver för tidningen. Här är chefredaktören Johan Hakelius syn på saken.


Ämnen i artikeln:

Ann HeberleinFokusJohan Hakelius

I fredags rapporterade Dagens Media att Marianne Lindberg De Geer slutar som krönikör på Fokus med omedelbar verkan. Orsaken bakom avhoppet: att tidningen även ger krönikeplats åt Ann Heberlein.

"Ann Heberlein har kommit ut i Fokus som en fullblodspopulist i SD:s anda. På så sätt blir jag och flera av dina skribenter, alibin för den högerpropaganda som Fokus väljer att saluföra genom henne. Åsikter som du själv Johan, saluför, även i andra medier." skrev hon i ett mejl till Johan Hakelius som också publicerades på Facebook.

Fokus chefredaktör Johan Hakelius har nu svarat i ett mejl som även gått ut till branschpressen. Han beklagar att hon väljer att sluta skriva för tidningen, och förklarar samtidigt sin filosofi kring att ta in en mångfald av tankar och röster i spalterna.

"Min ärliga ambition med Fokus är att det ska vara en plattform för människor med väldigt olika syn på allt möjligt. Jag tror på möjligheten att tala med och samexistera med människor som har andra uppfattningar än man själv har. Rent av sådana uppfattningar man blir upprörd över. Jag tycker till och med att det är viktigt att värna den möjligheten, när det hetsas från alla håll med krav på att välja sida i stort och smått. Jag gillar inte tanken på att offentligheten ska snävas in allt mer, eller delas in i små under-offentligheter som bara samlar liktänkande. Jag tycker det är tråkigt och farligt och att det kan bara sluta i ett slags åsiktsapartheid, som får samhället att falla sönder och förvandlar alla samtal till gräl" skriver han bland annat.

Om påståendet att Hakelius framför högerpopulistiska åsikter i andra medier skriver han:
"Vad jag själv tycker om det ena och andra har jag aldrig gjort någon hemlighet av. Det har jag skrivit öppet om i 20 år. Jag är så pass trist att jag inte ändrat något väsentligt i min samhällssyn under den tiden".

Även Ann Heberlein svarar Marianne Lindberg De Geers om beskepet att hon hoppar av.

"Jag är uppriktigt ledsen över att inte längre ha möjligheten att ta del av dina reflektioner i Fokus. Dina texter har ofta fått mig att fundera några varv till, ibland fått mig att nicka instämmande och ibland skaka på huvudet. Min ambition med allt jag skriver - akademiska böcker och texter, krönikor, essäer, skönlitteratur - är alltid att väcka människors lust att reflektera, diskutera och bilda sig en egen uppfattning. Min avsikt är aldrig att diktera åsikter för andra."

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.