Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Horkarlsmyntet pryder Myntguiden

Publicerad: 28 mars 2013, 08:11

Horkarlsmyntet gick för 80 200 kronor. Nu har en av Sveriges främsta myntexperter, Archie Tonkin, valt att låta det pryda omslaget på sin senaste utgåva av Myntguiden: – Jag valde att ta med horkarlsmyntet eftersom jag ville uppmärksamma både äldre och yngre människor att man kan göra precis som jag. Det går verkligen att tjäna pengar på att samla mynt, säger han.


Ämnen i artikeln:

Karl Fredrik MattssonRBK

"Titta här, vad era pengar kan vara värda! Tänk om du har 1 krona 2012 horkarlsmynt som såldes för 80.200:-!!

Så låter beskrivningen från Archie Tonkin på Myntguiden 2013-14.

Han är inflyttad britt tillika en av Sveriges främsta myntexperter. Archie Tonkin ger inte bara ut Myntguiden med jämna mellanrum, utan även Myntboken:
– 80 200 tycker jag är ett mycket högt pris. Jag skulle aldrig ha betalt det, men jag håller ju inte till på Tradera heller å andra sidan, säger Archie Tonkin.

Bakgrunden  till det hela är att RBKs: copywriter Karl Fredrik Mattsson genomförde  ett hemligt projekt där han prånglade ut åtta falska identiska enkronor.

Dessa  hade texten Vår horkarl till kung, vilket bland annat syftar på  avslöjandena om att kungen haft en affär med den tidigare Army of  Lovers-sångaren Camilla Henemark.

Mynten skapade stora rubriker i  Sverige och det dröjde inte länge förrän Karl Fredrik Mattsson såg sig  nödd och tvungen att erkänna att det var han som låg bakom projektet.

Han  valde senare att auktionera ut ett av mynten på Tradera, där pengarna  oavkortat skulle gå till välgörande ändamål.  

Myntet drog alltså in hela  80 200 kronor.

Archie Tonkin valde därefter att låta horkarlsmyntet pryda Myntguiden:
– Jag besökt Karl Fredrik Mattsson och på den vägen är det, säger Archie Tonkin.

Myntguiden har getts ut sedan 1969 och sålts i totalt 2 miljoner exemplar - den första utgåvan kostade 4 kronor. Archie Tonkin ger även ut Myntboken och Samlarboken:
– Jag försöker skriva så att folk kan förstå, säger han.

Han passar också på att rikta kritik mot bankernas agerande:
– Bankerna vill ju inte ha mynt längre, utan allt ska betalas med kort. Det är inte rimligt att pensionärer får betala dyra pengar av pengarna, utan det är bättre att gå till myntsamlare och åtminstone få ut metallvärdet av sina mynt, säger Archie Tonkin.

Han exemplifierar med att en 2-krona från 1939 ger ungefär 40-50 kronor i metallvärde -beroende på kvaliteten:
– Det är mycket för äldre om man sitter med mynt i sitt bankfack, säger Archie Tonkin.

Resumé har sökt Karl Fredrik Mattsson.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Karl Fredrik MattssonRBK

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.