Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hormynt auktioneras ut – för Musikhjälpen

Publicerad: 7 december 2012, 10:54

Skaparen av horkarlsmyntet, Karl Fredrik Mattsson, copywriter vid RBK auktionerar ut ett av sina åtta mynt på måndag. Utgångspriset är en krona. Pengarna går oavkortat till Musikhjälpen: – Jag har fått många erbjudanden om att sälja mynten sedan de dök upp. Det finns totalt åtta mynt och detta är det första och troligtvis enda som säljs, säger han.


"Vår horkarl till kung". Så löd budskapet på de mynt som RBK:s copywriter Karl Fredrik Mattsson prånglade ut i samband med ett hemligt konstprojekt.

Det blev stora rubriker i media efter att de första mynten "upptäckts" –  Karl Fredrik Mattsson hade naturligtvis instruerat mottagarna av mynten  hur de skulle agera.

Inte minst för att säkerställa att han nu sitter med alla åtta mynt,  varav alltså ett auktioneras ut på måndag via musikhjalpen.tradera.com

– Först hittades ett mynt av min mamma, sedan hittade andra personer två  mynt och när en person i Höör hittade ett tredje mynt var medietrycket  enormt. Det fanns mynt på totalt tretton platser i Sverige vid olika  tillfällen i och med att jag också fick tillbaka mynten, säger Karl  Fredrik Mattsson.

Myntet som säljs ligger i en ask och äkthetsintyg medföljer. Karl Fredrik Mattsson har alltså inget som helst eget ekonomiskt  intresse i det hela, utan pengarna går oavkortat till Musikhjälpen och  ska användas för att skapa rent vatten åt barn i slummen – var är inte  bestämt ännu:

– Jag får många frågor från folk som vill köpa mynten och jag har blivit  lite förvånad över detta. Jag tycker att det ska bli spännande att se  vad myntet värderas till, säger Karl Fredrik Mattsson.

Är du helt hundra på att det aldrig säljs mer än ett mynt?
– Det vet man aldrig, säger Karl Fredrik Mattsson.

Han berättar också hur det gick till när han till slut valde att träda fram inför media i samband med konstmässan Supermarket:

– Svenska Dagbladets reporter hörde av sig och insinuerade att jag  visste en del om det hela – min mamma hittade ju första myntet.  Flashback hade väl också en 40 sidor med olika teorier. SvD skickade  även mynten för undersökning till Svenska Myntkabinettet.  Så till slut  blev det ohållbart, säger Karl Fredrik Mattsson.

Han berättar att konstprojektet tog nio månader från idé till mynt och att han var osäker på om det ens skulle gå att genomföra.

Jag gissar att du inte har expertis att prägla mynt. Kan du inte berätta hur du gick tillväga?
– Ingen kommentar, utan det är en annan sida av myntet, säger Karl Fredrik Mattsson.

Han ser forskningen kring det hela som fas 1, utprånglingen som fas två  och den kommande försäljningen som fas 3 av sitt konstprojekt.
En lite lustig detalj kring det hela är också att mynten var färdiga  exakt efter nio  månader och sex dagar och datumet var den sjätte juni –  det vill säga Sveriges natonaldag.

Mynten hamnade aldrig i omlopp eftersom det i så fall hade varit stört  när omöjligt att få tillbaka dem.

Men du frestades aldrig att testa om  exempelvis en p-automat skulle godkänna myntet?
– Vi gjorde väl en grundlig analys. Så mycket kan jag säga, säger Karl Fredrik Mattsson.

Vad fick du för reaktioner från Hovet?
– Ingen kommentar.

Den satiriska tidningen Z gjorde en parafras en gång på den  världsberömda Vanity Fair-bilden med en gravid Demi Moore – men bytte ut  hennes ansikte mot kronprinsessan Victoria. Deras dåvarande  chefredaktör Mattias Hansson har ju berättat att han blev ditkallad och  fick en "tyst diplomatisk upprumpning i Östra Valvet". Du har inte råkat  ut för något liknande?

– Ingen kommentar, men det låter obehagligt, säger Karl Fredrik Mattsson.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.