Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hotet: Vladimir Putin

Publicerad: 23 oktober 2014, 08:52

MTG oroas över Putins nya lagar.

Stenbecksfärens mediehus Modern Times Group, MTG, visar en vinst före skatt på 326 miljoner kronor för Q3, vilket kan jämföras med en vinst på 279 miljoner kronor för motsvarande period förr året. Tv-tjänsten Viaplay har bidragit till den ökade vinsten, men MTG är oroligt hur man ska påverkas av nya lagar i Ryssland.


Ämnen i artikeln:

MTG

Omsättningen för Q3 landade på nära 3,6 miljarder kronor, vilket var nästan exakt 100 miljoner kronor sämre än prognosen.

Rörelseresultatet ökade med 17 miljoner kronor till 329 miljoner kronor, medan nettoresultatet steg med 15 miljoner kronor till 236 miljoner kronor

I pressmeddelandet framgår att MTG-vd:n Jørgen Madsen Lindemann uppger att den nordiska fri- och betal-tv-verksamheten återigen gav ökade intäkter och vinster och att Viaplay växer så snabbt att det med råge kompenserar ett minskat traditionellt tv-tittande.

Fri- och betal-tv-verksamheten växer också bra i utvecklingsländer dels genom ökad försäljning, dels genom förvärvet av Trace.

Vinsterna har dock dragits ned något på grund av en ytterst konkurrensutsatt marknad i Tjeckien.

MTG uppger att även man har fördubblat produktionen hos förvärvade Nice Entertainment Group och att man fortsätter att investera i plattformar för MTGx.

"Vi fångar mer och mer online-prenumeranter och tittare och vår räckvidd utökas hela tiden i takt med att vi utvecklar vårt produkterbjudande ytterligare.", skriver man.,

MTG ser stora utmaningar i Ryssland – president Vladimir Putin har nyligen undertecknat ett lagförslag som begränsar utländskt ägande i ryska bolag till 20 procent och börjar gälla från 2016 – MTG äger 38 procent i satellit-tv-stationen CTC Media.

Ryssland inför också en lag som förbjuder reklamförsäljning för betal-tv-kanaler i Ryssland, vilken börjar gälla från och med början av år 2015.

"Vi ser nyttan av de investeringar som vi har gjort, som lett till ökad försäljning och ökade vinster. Samtidigt står vi inför utmaningar i Ryssland och vi arbetar med att försöka hitta lösningar", skriver Jørgen Madsen Lindemann i rapporten.

MTG:s prognos är att man räknar med ökade vinster för den nordiska betal-tvverksamheten under hela 2014 och att utvecklingsmarknaderna drar ytterligare nytta av Trace-förvävet.

Mediehuset räknar också kallt med att den tjeckiska tv-marknaden blir mindre konkurrensutsatt från och med början av nästa år.

MTG sticker dock inte under stol med att ett lägre linjärt tittande i Skandinavien utgör ett problem, men menar ändå att tv-efterfrågan är fortsatt hög och att detta även gäller under år 2015.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

MTG

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.