måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Hovet straffar obekväma medier”

Publicerad: 2 augusti 2012, 07:51

Jan Scherman och Bertil Ternert.

Foto: Björn Elgstrand och Hovet.

Hovet straffar medier och enskilda journalister som uppfattas som obekväma. Det menar Jan Scherman, TV4:s förre vd, vars kanal inte fick sända nationaldagen eller prinsessan Estelles dop. – Systemet där kungamakten bestämmer vilka som får bevaka dem blir allt mer cementerat, säger han.

Ämnen i artikeln:

Jan SchermanEstelleHovetTV4Bertil Ternert

FT

Fredrik Thambert


Enligt Jan Scherman är det solklart att hovet straffar TV4 på grund av Kalla Fakta-inslagen som granskar drottning Silvias pappa Walther Sommerlaths förehavanden innan och under andra världskriget. Som exempel lyfter han fram att kanalen inte fick rätten att sända prinsessan Estelles dop eller nationaldagsfirandet på Skansen.  
– Vi är inte på läktaren längre i sådana sammanhang på grund av vår granskning av Walther Sommerlath, säger han.  

När Bertil Ternert tillträdde som ny informationschef vid Hovet var det många som spådde en mer öppen och transparent mediehantering. Men Jan Scherman delar inte den bilden. Tvärt om berättar han om ett möte med Ternert inför hans medverkan i Kvällsöppet i fjol, där ämnet som behandlandes var drottningens brev till den dåvarande TV4-vd:n.
– Bertil Ternert sade att jag inte skulle tro att drottningen ville tysta mig. Han berättade istället om när han var presschef vid Försvarsmakten då jag och Göran Ellung (nu vd på Nyhetsbolaget, reds. annm.) granskade Jas, och hur det fanns metoder för att handskas med oss. Till exempel att göra sig otillgänglig och undvika frågor, säger Scherman och fortsätter:

– Nu är han informationsansvarig på hovet. Med den meriten i bakfickan så tror jag att systemet att straffa medier och journalister accelererar.

Han är starkt kritisk mot utvecklingen som han kallar "häpnadsväckande", och vill lyfta upp frågan på bordet.  
– Lägger man ihop det ena med det andra, där det dessutom finns en mäktig och informell stödtrupp till kungahuset, blir summan en medeltida mediehantering, säger Jan Scherman.

Resume.se har utan framgång sökt Bertil Ternert, som befinner sig på semester, för en kommentar.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev