Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hovets attack mot medierna

Publicerad: 20 maj 2011, 11:11

Ett halvår av bara problem. Bertil Ternert har fått en mardrömsliknande start på nya jobbet som hovets informationschef. Den här gången handlar det om att kungens vän försökt köpa loss sexklubbsbilder på honom och kungen med hjälp av maffian.


Ämnen i artikeln:

HovetKungenBertil Ternert

Det har varit en skakig vår för det svenska kungahuset. Först kom Thomas Sjöbergs bok ”Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken”, kort därefter var drottning Silvia inblandad i en incident med en av Aftonbladets fotografer i New York.

De senaste dygnen har det handlat om att kungens barndomsvän Anders Lettström ska ha försökt köpa loss bilder på vad, som enligt utsago, ska föreställa honom själv och kungen på en sexklubb. Det har också gjorts kopplingar till den undre världen.

Bertil Ternert tillträdde som hovets informationschef i januari. Han menar att medierna, och särskilt TV4, försökt få det till något det inte är.
– Det handlar om att Anders Lettström agerat helt på eget bevåg, utan involvering från varken hovet eller kungen. I medierna har han då benämnts som en kungavän. Jag har försökt förklara att hovet inte har någonting med det här att göra men det vill TV4 inte ta till sig. Informationsmässigt är det väldigt svårt när en stor tv-kanal ger den här enskilda händelsen så stort fokus.

Har det varit många som hört av sig till hovet?
– Jag tycker att det har varit ganska måttligt ändå. TV4 gör det här till en stor grej. Jag uppfattar det som att det är där det mesta av det här sker men de är inte intresserade av vad vi har att säga.

Det har varit ganska turbulent kring kungafamiljen de senaste månaderna. Hur har det varit att jobba som informationschef under den här tiden?
– I den mediala  dramaturgin görs kopplingar utan att kungen egentligen är involverad. Är det en vän till kungen kan man skriva en artikel. Är det en nära vän kan man göra ännu mer.

Han fortsätter:
– Det är frustrerande. I går tog kungen emot Kinas nya ambassadör och om det skrivs det noll och intet. Då är ändå Kina en av världens starkaste aktörer. Det som skrivs om kungafamiljen och det jag ser är inte samma saker. Jag har inte varit med om den här typen av mediala kopplingar som görs. När jag var på SAS till exempel så kom det mycket frågor men då var de alltid relevanta för verksamheten.

Har du någon gång under de här månaderna tvekat på om det var rätt att ta jobbet?
– Nej, jag har snarare blivit stärkt i mitt beslut. Jag har fått en inblick i hur mycket jobb kungafamiljen lägger ned. De jobbar både dag och kväll och tar ungefär 400 uppdrag varje år. Min roll är att förmedla den här delen av verksamheten, och även om det kanske inte varit så framgångsrikt hittills så har jag blivit ännu starkare i mitt beslut att ta den här tjänsten.

Christian Ström

Ämnen i artikeln:

HovetKungenBertil Ternert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.