Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

HQ:s ex-vd hotar stämma SvD:s stjärnreporter

Publicerad: 10 maj 2011, 13:52

Carolina Neurath har precis färdigställt boken ”Den stora bankhärvan”, om HQ-kraschen. Nu, tre månader före publicering, hotar en av bokens huvudpersoner att stämma henne – om inte han får se det material i boken som rör honom innan det publiceras. – Det är bara skrämseltaktik, säger Carolina Neurath till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

Carolina NeurathHQ Bank

Carolina Neurath

Resume.se har tidigare rapporterat om Svd-reportern Carolina Neuraths arbete med boken ”Den stora Bankhärvan”. Boken, som kommer att ges ut av Norstedts förlag, är en granskning och berättelse om kraschen i HQ Bank, dess historia och huvudpersoner.

Carolina Neurath vann tidigare i år Guldspaden och det var i samband med det som konflikten med Patrik Enblad, en av HQ Banks tidigare vd:ar, tog fart.
– Förlaget la ut framsidan till boken på sin sajt. På den fanns lappar med de inblandade personerna i boken, säger Carolina Neurath.

Någon såg bilden på sajten och bara några timmar senare fick Carolina Neurath ett mejl från en väldigt upprörd Patrik Enblad. I mejlet hävdar han att det i boken framkommer ”grundlösa brottsanklagelser” mot honom. Och nu har han kopplat in sina advokater.
– Han var väldigt arg. Jag har gjort en hel del intervjuer med honom under arbetet med boken. Han trodde kanske att det bara skulle vara en bra skildring av honom och nu förstod han att det förmodligen inte bara blir positivt rätt igenom.

Enligt henne hävdar Patrik Enblad att han och Carolina Neurath ingått en överenskommelse att han ska få se allt material i boken som rör honom.
– Jag skulle aldrig ens i sömnen ingå en sådan överenskommelse. Han har fått se delar av boken och sina citat samt fått möjlighet att bemöta alla viktiga uppgifter, säger Carolina Neurath.

Hon berättar också att Patrik Enblad och hans advokater verkade mer intresserade av att upprätthålla överenskommelsen som de hävdar att parterna ingått än att bestrida faktauppgifter i boken. Om hon ändå skulle publicera materialet skulle de stämma henne och kräva ekonomisk kompensation.

Sent i förrgår kväll fick Carolina Neurath ytterligare ett mejl av Patrik Enblads advokater.
– Det var precis innan jag skulle gå och lägga mig och det är klart att det blir lite svårare att sova efter så tuffa hot.

Tillsammans med förlaget har hon nu fört samtal med egna jurister och hon understryker att hon ser allvarligt på situationen.
– Men jag kommer inte att ändra mig. Jag har på fötterna och ser ingen anledning att backa.

Samtidigt kan hon förstå att vissa personer oroas över vad som kommer att komma fram i boken. Inte minst för deras fortsatta karriärers skull.
– Jag var införstådd i att det kunde bli så här. Det är trots allt mäktiga män som granskas och som är väldigt rädda om sitt renommé. Men det har blivit värre än vad jag trodde.

Hon fortsätter:
– Men förlaget har också gått igenom allt i boken och jag ser ingen anledning att ändra mig. Jag tror att det här bara är skrämseltaktik från deras sida.

Om det skulle gå så långt att det slutar i en rättslig tvist bedömer ändå Carolina Neurath att risken att hon skulle förlora som väldigt liten.
– Jag är inte orolig, avslutar hon.

Patrik Enblad vill inte kommentera det hela mer än att han medger att han har varit i kontakt med Carolina Neurath och Norstedts.
– Det jag kan säga är att det är riktigt att jag för en dialog med författaren och med förlaget. Därför så känner jag att jag inte ytterligare vill kommentera det här.

Christian Ström

Ämnen i artikeln:

Carolina NeurathHQ Bank

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.