Media
Hundlivet som frilans, Wolodarskis sponsorattack och drickkvargen som sätter karaktärer
Publicerad: 28 oktober 2016, 13:15
Är Arlas produkter med ny smak centrala för att sätta karaktärerna i SVT:s storssatsning? Det och mycket mer undrar Resumés chefredaktör Johan Såthe i sin krönika.
Tidskriftsgalan bjöd på ett intressant program under en kompakt halvdag på Cirkus på Djurgården i Stockholm. Eftersom jag funderar på hur Resumés framtida nativeaffär ska se ut tyckte jag att det var intressant att lyssna till Melaine Deziel som startat branded content-avdelningarna till både Huffington Post och New York Times.
Hon hade många kloka poänger om hur man ska tänka när man tar fram branded content och nativematerial. Där har de flesta av oss publicister ännu mycket att lära. Vi måste inse att natives, på riktigt, måste vara minst lika bra som vårt vanliga innehåll. Det är många som säger just det, att natives ska vara ”minst lika bra som det redaktionella innehållet”. Men det är få som har levererat något som ens har kommit nära, om vi ska vara ärliga.
Har man gjort den analysen så bör man sedan också fundera på att hur man når dit. Jag tror att medierna måste sälja och producera vårt branded content- och nativematerial på ett mer mycket professionellt sätt än vad vi gör i dag. Och många redaktörer är fortfarande fast i att det finns en motsättning mellan den egna journalistiken och natives. Det tror inte jag, det handlar ju om att ge våra samarbetspartner, förr kallade ”annonsörer”, ett nytt format där de kan tala om sina produkter och tjänster på ett sätt som gynnar både dem själva, medierna och publiken.
Att vara noga när man tar fram tydliga nativeformat är tvärtom att värna journalistiken.
Jag tror faktiskt att jag under minglet efter Tidskriftsdagen till och med lyckades övertyga journalistikprofessorn Erik Fichtelius om att det här är rätt väg att gå.
Även Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski bjöd på tänkvärda insikter om hur man konverterar gratisläsare till betalande digitala prenumeranter.
”Transformationen börjar alltid med innehållet, inte tekniken”, konstaterade Peter Wolodarski.
Han menade vidare att det i Dagens Nyheters fall är ”det goda reportaget och den berättande journalistiken”, som har gett tidningen den känsla av kvalitet som sedan kan skapa nya digitala prenumeranter. Och kvaliteten på DN har gjort att man har kunnat höja priserna ”våldsamt”. Dagens Nyheters nya digitala prenumeranter har en medelålder på 42 år, medan medelåldern på nya papperstidningsprenumeranter ligger på 63 år.
Den vanligaste frågan Peter Wolodarski får av sina äldre läsare är: ”Snälla Peter, du tänker väl inte lägga ner papperstidningen?”
Och nej. Det tänker han inte.
Moderatorn Andreas Ekström lyfte den eviga frågan om tidskriftsmarknaden inte skulle behöva ett ”Spotify för magasin”. Frågan ledde till en intressant paneldebatt där Peter Wolodarski berättade att DN har skurit bort alla sina tredjepartsavtal med motiveringen: ”Har ni ett bra innehåll, ge inte bort det till någon annan utan behåll intäkterna själva. Att ge bort innehåll som till exempel pdf-tidningar är hål i huvudet”, sa Peter Wolodarski med eftertryck.
Han var troligen lyckligt ovetande om att Readly var en av Tidskriftsdagens sponsorer.
***
Kul och ambitiöst att mediepodden Atladottir & Bjurwald valde att spela in ett avsnitt under Tidskriftsgalan och hade podden ute redan morgonen efter. Jag tycker att AB-podd tydligt har höjt sin nivå den senaste tiden. Ska man klaga på något – gjorde man inte det så vore man ju inte heller journalist – så hade det varit bra om de hade sett Tidskriftsdagens föreläsningar. Nu blev det lösryckta Twitteråsikter och andrahandsuppgifter om vad som hade sagts tidigare under dagen i stället för egna analyser. Men tummen upp för den höjda ambitionsnivån.
På tal om mediepoddar och egna analyser: Ni har väl inte missat att tidningen Chefs vice vd Unn Edberg och Sveriges Tidskrifters vice vd numera bloggar om journalistik och affärsmodeller på Resumés sajt? Läs hennes två första spaningar här (den första spaningen fokuserar just på mediepoddar):
Läs mer om Unn Edberg här:
***
Mediepodden Gullberg Nordström ägnade rätt mycket tid i sitt senaste i avsnitt till att läsa högt ur Honkens Resuméartikel om Expressen.
Läs hela artikeln här:
***
Resumé var nominerad till att bli Årets tidskrift i fackpressklassen, men nådde inte ända fram den gången. Stort grattis till vinnaren i vår klass, Hem & Hyra!
Här hittar du alla andra vinnare:
Jag hade för övrigt äran att sitta intill gissningsvis galans gladaste vinnare, KIT:s reporter Thomas Arnroth, som formligen dansade fram till scenen för att ta emot sitt pris av prisutdelaren Stefan Mehr.
Dagen efter gjorde Resumé.se en intervju med vinnaren, jag tycker att han luftade många kloka tankar. Inte minst om det forna livet som frilansjournalist.
”Jag har frilansat sedan 1984 eftersom jag inte ville att någon skulle kunna bestämma över mig. Men som frilans blir man allas slav. Det är som att vara hunden som inte får vara inomhus, utan sitter i hundkojan och kollar på alla inne i huset. De som får vara sjuka, göra ett dåligt jobb och ha AW tillsammans”, säger Thomas Arnroth.
Efter vinsten såg det ut som om Thomas Arnroth och KIT:s chefredaktör Robert Brännström hade en rejäl AW på gång.
Läs mer här:
En annan storvinnare var tidningen Frida och dess chefredaktör Therese Allert. Läs mer om deras nya vinnande digitala strategi här:
***
Novus karismatiske vd Thorbjörn Sjöström har startat ett Youtubeprogram med mediestrategen Brit Stakston. Intressant idé, se det senaste avsnittet här:
***
Stort grattis till tidningen Vis publisher Sofia Wadensjö Karén som smart nog har värvat Markus Wilhelmson som redaktionell chef till Vi Media AB. Markus var en av mina första chefer när jag började jobba med journalistik i början 1990-talet. Han var då, enligt egen utsago, ”egentligen alldeles för ung för att vara chef” (vi var båda 22 år).
***
Helle Klein, Zlatantwittrare och chefredaktör på Dagens Arbete, gjorde ett fint jobb som bisittare på Tidskriftsdagen tillsammans med Irena Pozar, chefredaktör på Vecko-Revyn.com. Helle Klein kommer inom max två år ha övergett Zlatan och blivit Alexander Isak-twittrare. Hon vet bara inte om det ännu.
***
Såg ni SVT:s storsatsning ”Midnattssol” i söndags kväll? En påkostad deckare med Peter Stormare och Gustaf Hammarsten i huvudrollerna.
Vid ett tillfälle i filmen utspelar sig följande dialog i filmen:
GH: ”Vill du ha något att dricka?”
PS: ”Ja”
GH: ”Drickkvarg. Ny smak. Granatäpple. Det är bra för magen. Pröva!”
(PAUS)
GH: ”Visst är den god? Den är bra för prostatan också. Ska den vara.”
Resumé har intervjuat Arlas presschef Daniel Eliasson om vad jag tycker verkar vara en uppenbar produktplacering. Detta förnekas dock kategoriskt, läs mer här:
Även SVT Nyheter Kultur har funderat över hur drickkvargen kunde komma med i tv-serien. Där förklarar mannusförfattaren Måns Mårlind det inträffade så här:
– I manus har jag nog skrivit att det skulle vara drickyoghurt, men vår rekvisitör fick inte tag på det. Vad jag förstår fanns just granatäpplesmaken bara i kvargform. Men kvarg passade ännu bättre, det är lite trendigt och passar bra in på Gustafs karaktär.
XX Ni tänkte aldrig på att det kan uppfattas som reklam?
– Nej, inte alls. Men har vi begått ett misstag så är jag väldigt ledsen för det. Kvargen är där för att sätta karaktärerna.
Då vet vi. Kvargen, i ny smak med granatäpple, är där för att sätta karaktärerna.
Lär vara bra för prostatan. Och folket på Arla är glada.
Läs mer här:
***
Historiskt har det funnits ett rykte om Resumé som går ut på att vi är reklambranschens ”skvallertidning”.
Det tycker jag är en lite hårdvinklad version av vad vi har gjort förr. Att till exempel berätta om människor som byter jobb eller byråer som får nya uppdrag kan väl knappast klassas som skvaller? Kanske handlar det om att reklambranschen har setts som en ytlig bransch och att det har smittat av sig på branschtidningen.
Samtidigt tar jag på allvar att vi inte alltid har levererat tillräckligt hög nivå på alla våra artiklar. Vår egen analys av vad vi har behövt göra är att höja nivån på vår affärsjournalistik. Det tycker jag också att vi har gjort på ett bra sätt med vår satsning på våra digitala analysbrev Resumé Insikt. Breven finns i tre editioner: Media, Marknad och Kommunikation. Alla tre breven kommer ut en gång i veckan och innehåller spaningar, analyser och fördjupning.
Du blir lite smartare och klarar ditt jobb bättre om du läser Resumé Insikt (därför ska din chef stå för prenumerationen).
Köp Resumé Insikt här:
Här är veckans tre editioner av Resumé Insikt:
Media.
Marknad.
Kommunikation.
***
Läs Karin Olssons krönika om public services många dolda ansvariga utgivare.
***
För några veckor sedan satt jag i branschjuryn för Roygalan, som prisar Sveriges bästa reklamfilmer. Nu är alla andra vinnare officiella. Läs mer här:
***
Affärsvärlden spekulerar i sin välinformerade skvallerspalt om att Telias vd Johan Dennelind vill köpa en minoritetspost i Bonnierägda C More. Affären ska enligt spådomen äga rum under nästa års första kvartal. Jag tror att det inte alls är en osannolik utveckling.
Å andra sidan trodde samma skvallerspalt att Jonas Wiström skulle kunna bli näste vd för Ericsson, vilket blev Börje Ekholm. Avslöjandet kom samma dag som Affärsvärlden nådde prenumeranterna. Vilket i sig är ännu ett bevis på att det inte fungerar med nyheter i pappersmagasin i en digital värld.
***
Helgens läsning på Resumé.se. I lördagens helgintervju möter du Maja Bredberg, pr-strateg på Forsman & Bodenfors. På söndag är det som alltid dags för #karriärsöndag. Den här veckan har Resumés Mårten Färlin intervjuat Expressens redaktör Christina Lundell som skolar om sig till läkare.
***
Trevlig helg!