Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Hur länge ska vi kvinnor behöva stå ut med det här?”

Publicerad: 9 december 2011, 15:42

Nike Nylander.

Foto: SVT.

Den manlige kollegan bad SVT:s nyhetsankare Nike Nylander att ställa sig upp – sedan synade han hennes kropp och fällde en kommentar om hennes utseende. Nike Nylander har skrivit om händelsen på Facebook där många upprörts. – Jag skrev om det för att jag vill lyfta fram samhällsfenomenet där det är fritt fram att kommentera kvinnors kroppar, säger Nike Nylander till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

Nike NylanderRapportAktuelltSVT

En storm mot en manlig Rapport-medarbetare har blåst upp efter att Nike Nylander, nyhetsankare på Rapport och Aktuellt, på Facebook berättat vad hon blivit utsatt för.

”Hur länge ska vi kvinnor stå ut med att alltid få våra kroppar kommenterade? Igår blev jag ombedd att ställa mig upp av en manlig kollega som sedan synade mig uppifrån och ner. "Nehe, min fru hade nog fel. När vi såg dig i TV igår sa hon att du är gravid...", skriver nyhetsankaret Nike Nylander i en statusrad på Facebook.

Nike Nylander stöttas av sina Facebook-vänner som skrivit mängder av kommentarer – alla är upprörda över den manlige kollegans agerande.

Nike Nylander menar att den enskilda händelsen är mindre viktig – det är samhällsproblemet hon vill lyfta fram. Hon är också mån om att betona att detta inte är något specifikt för Rapport eller SVT.

–  Det här var en dråplig, tragikomisk händelse, och det var olyckligt att den här personen hängdes ut bland kommentarerna. Han var förmodligen bara aningslös, omdömeslös. Men jag skrev om det för att lyfta fram samhällsfenomenet där det är okej att kommentera kvinnors kroppar. Både män och kvinnor gör det. Det är inte okej. Jag har själv två döttrar och tycker att det är en viktig fråga att ta upp.

Nike Nylander har inte gått vidare med händelsen. Hon poängterar att hon inte har något emot den manlige kollegan.

– Det är absolut ingen fara. Jag tycker om honom och kommer inte att ha något problem  Men jag värjer mig alltså mot det här fenomenet. Vi kvinnor borde inte behöva stå ut med det här.

Den manlige kollegan tonar ned händelsen och menar att det är ”skitsnack”. Hans kommentar till Resume.se är följande.

– Det var min fru som sa att den här personen ser gravid ut, när vi såg henne i tv.  ”Men du är väl inte gravid?” sa jag.  Att min fru ser på tv är inte relevant, hon är ingen offentlig person.

Själv menar han att det inte var en kommentar om personen, utan bara ett citat och en fråga från ett privat sammanhang.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.