Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hur mycket visste Aftonbladet och TV4:s tidigare högsta chefer om övergreppen?

Publicerad: 24 oktober 2017, 09:13

Jan Helin och Jan Scherman

Foto: Andreas Elgstrand och Yasmine Winberg.

Jan Helin var publisher på Aftonbladet när en av hans medarbetare polisanmäldes för våldtäkt. Jan Scherman var vd för TV4 när Martin Timell anklagades för sexuella övergrepp mot en kvinnlig kollega. I dag ställer sig många frågan vad som gjordes då.


Ämnen i artikeln:

Jan Scherman#MeTooMartin TimellAftonbladetTV4Jan Helin

När initiativet #metoo spred sig över världen klev en känd kvinnlig medieprofil ut och namngav den man hon polisanmälde för våldtäkt 2011. Den påstådda händelsen hade skett fem år tidigare och förundersökningen lades ned 2012. Den anklagade mannen är medarbetare på Aftonbladet sedan flera år tillbaka och anklagas också för flera fall av sexuella trakasserier, men också för ytterligare en våldtäkt som ska ha ägt rum 2002.

I förra veckan meddelade Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén att tidningen startar en internutredning kring medarbetaren som också har tagit en timeout. I torsdagens Aktuellt meddelade mediechefen att Aftonbladet kommer att göra en journalistisk granskning av medarbetaren.

SVT:s programdirektör Jan Helin var publisher för Aftonbladet vid tiden för polisanmälan. För Resumé berättar han att den anklagade medarbetaren meddelade sin chef på eget initiativ i samband med att polisanmälan kom.

– Jag fick kännedom av polisanmälan från medarbetaren i fråga, men han nekade och ord stod mot ord. Vi hade diskussioner men det stannade där, säger Jan Helin till Resumé.

Ni genomförde inga åtgärder då?
– Jag såg inte det som ett rimligt alternativ att göra något annat än att invänta förundersökningen. Det var det jag bestämde mig för förhålla mig till. Men den frågan diskuterades också i ledningen.

Det har också framkommit uppgifter om ytterligare ett fall där Aftonbladet-medarbetare har polisanmälts för våldtäkt under din tid som chefredaktör?
– Det är ingenting jag sett, det är för mig nya uppgifter.

Vad är svårast med att hantera den här typen av frågor för en mediechef?
– Det är flera saker. Dels handlar det om att det är dina medarbetare och anställda som anklagas, dels har du ett publicistiskt ansvar. Det är frågor som är svåra att hantera och det dök även upp andra fall under min tid som chefredaktör som vi behandlade, men när det finns en polisanmälan så är det förundersökningen man får förhålla sig till.

Med det du vet i dag gällande den våldtäktsanklagade medarbetaren som nu tagit en timeout från Aftonbladet. Känner du i efterhand att du borde ha agerat annorlunda?
– Det viktigaste är att skapa en kultur där den här typen av beteenden är helt oacceptabla. I det här konkreta fallet förhöll jag mig till polisutredningen. För egen del är det klart att jag kan känna att det kunde ha gjorts mer.

Hur tycker du att Aftonbladet bör hantera den här frågan nu?
– Jag är inte rätt person att recensera eller ge råd till den nuvarande ledningen.

Inte heller SVT har undgått en intern debatt i samband med #metoo-kampanjen. I förra veckan sade en chef på SVT upp sig sedan flera kvinnor uppgivit att de blivit sexuellt trakasserade av honom.

– Det har varit mycket diskussioner kring frågan på SVT. Frågan har hanterats av vår HR-avdelning och i det enskilda fallet har vi agerat både kraftfullt och snabbt.

Sexuella trakasserier förekommer inte bara i mediebranschen. Men ser du någonting som just vår bransch måste komma till rätta med för att komma till bukt med denna typ av beteende?
– Det finns all anledning till självkritik och självrannsakan. Det finns en skev självbild bland oss som jobbar med media att vi är progressiva. Men det finns spår av en grabbig kultur nedärvd från 1970 och 80-talet. Självbilden har någonstans varit att det här är borta nu, men vi har uppenbarligen inte lyckats helt. Det finns mycket arbete kvar att göra.

Under måndagen gjorde TV4 klart att man bryter kontraktet med Martin Timell. Beskedet kommer efter en granskning gjord av Expressen där flera kvinnor och män vittnat, öppet och anonymt, om upprepade fall av sexuella trakasserier, rasistiska uttalanden, sexism och mobbing. En kvinnlig assistent har även berättat hur hon utsattes för ett grovt övergrepp vid en avslutningsfest för Äntligen hemma i Stockholms skärgård för nio år sedan.

Jan Scherman som var vd vid händelsen 2008 vill inte kommentera hur han hanterade fallet för nio år sedan. Inte heller de andra anklagelserna mot Martin Timell.

– I all enkelhet vill jag inte kommentera fallet utan anser att det är upp till den nuvarande ledningen som jobbar med det här. Däremot kan jag uttala mig principiellt. Hade jag varit chef och fått kännedom om att det förekommit uppgifter eller anklagelser av det här slaget så hade jag agerat direkt. Oavsett arbetsplats. Sexuella övergrepp ska man hantera vid minsta misstanke.

Den tidigare TV4-vd:n har också i intervju med kanalen hävdat att han inte kände till händelsen i badtunnan under sin tid som högst ansvarig för bolaget.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.