Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hushållen köper media för 15 108 om året

Publicerad: 18 februari 2014, 13:13

Hushållen lägger allt mer pengar på digitala medier

Ett genomsnittligt hushåll lägger ner lite drygt 1 259 kr per månad, eller lite drygt 15 000 kr per år, på kostnader för de olika medier de använder.


Ämnen i artikeln:

Orvesto Konsument

Orvesto konsument har kartlagt hur mycket pengar osm hushållen lägger på sin mediekonsumtion under året.

Mest pengar läggs på mobiltelefoni, i genomsnitt 414 kr per månad. Det är intressant att hushållen lägger ner ca 2,5 gånger så mycket pengar på digitala medier (TV, mobiltelefoni och Internet) som på tryckta medier. 901 kr på de digitala respektive 358 kr på de tryckta medierna.

Det finns stora skillnader mellan olika hushållstyper. Mest pengar lägger stora hushåll och hushåll med hög inkomst, över 1700 kr per månad i hushåll med fem eller fler personer.

Den totala mediakostnaden ökar med i genomsnitt ca 220 kr per månad för varje medlem som hushållsstorleken ökar med. Men eftersom en del av kostnaderna inte är direkt knutna till individ sjunker den genomsnittliga kostnaden per person med ökad hushållsstorlek.

Även om det finns ett tydligt samband mellan inkomst och hushållens totala mediekostnad är det intressant att kunna konstatera att fördelningen av kostnaderna mellan de olika medierna är mycket lika oavsett inkomst.

Även om hushåll med lägre inkomst spenderar mindre pengar på media totalt sett, prioriterar de kostnaderna på ungefär samma sätt som hushåll med mer pengar att spendera på media. Omvänt ser vi att de hushåll som lägger mycket pengar på något av medierna Orvesto frågat om också med stor sannolikhet lägger mycket pengar på de andra medierna.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

Orvesto Konsument

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.