Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Huvudpersonen i svindlerihärvan

Publicerad: 23 november 2011, 10:38

Boris Benulic.

Foto: Kraft & Kultur.

Journalisten och kulturpersonligheten Boris Benulic är huvudpersonen i svindlerihärvan hos Kraft & Kultur på 1,8 miljarder kronor. Enligt Expressen har han Harald Ullman som pr-konsult.


Boris Benulic är i svensk media bland annat känd som tv-reporter, kolumnist och för att tillsammans med debattören Johan Norberg ha skrivit en bok om Naomi Klein. Han har även arbetet med marknadsföring i Arbetsmarknadsstyrelsen och Volvo.

År 2000 startade han elbolaget Kraft och Kultur, som 2010 sålde el för 2,7 miljarder. Benulic lön låg då på 1,6 miljoner kronor, en ökning på 970 000 kronor från två år tidigare.

Kraft och Kulturs affärsidé är att kunder som vill ha grön el också är intresserade av kultur. Därför har bolaget startat tidskriften Voltaire och bokförlaget Lycknis.

De norska ägarna till Kraft och Kultur har anmält det svenska dotterbolaget för bedrägeri på 1,8 miljarder, och Benulic har fått avgå från posten som vd.

Bolaget har gått med vinst de senaste åren, men enbart på grund av att kostnaderna för el bokförts fel.

Benulic själv säger att de senaste vintrarna i Sverige orsakat förluster på 700-800 miljoner kronor, alltså en mindre summa än vad som framkommer i anmälan. Han menar att oegentligheterna till stor del beror på elmarknadens stökiga fakturering.

Enligt Expressen har Boris Benulic har Harald Ullman som pr-konsult, som själv deltog i bokförlaget Lycknis kampanj 2010.

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.