fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hyllningar och sågningar för mediehanteringen av terrorattentatet

Publicerad: 10 april 2017, 05:41

Så skötte medierna rapporteringen kring det misstänkta terrorattentatet, Åhléns rea-haveri och årets guldspadar. Det och mer i dagens morgonsvep.

Ämnen i artikeln:

GuldspadenMediernaÅhlénsYoutubeJack WernerThomas MattssonAnne LagercrantzMediaMedier

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Blandade åsikter om mediernas terrorraportering

Under helgen har både ris och ros riktats mot hur medierna skötte rapporteringen kring det misstänkta terrorattentatet på fredagseftermiddagen. I stort verkar folk anse att medierapporteringen varit bra med några undantag. Huvudkritiken grundar sig i att ett flertal medier, inklusive Expressen, Dagens Nyheter och Aftonbladet, flashade om bekräftad skottlossning vid Fridhemsplan och Hötorget, något som skapade panik hos många. Uppgifterna kom från enskilda polismän/kvinnor medan Polismyndigheten en stund senare dementerade uppgifterna. Under gårdagens specialavsnitt av Medierna i P1 diskuterade Expressens chefredaktör Thomas Mattsson tillsammans med Anne Lagercrantz, divisionschef för SVT Nyheter frågan. De konstaterade att de som nyhetsmedier måste publicera den här typen av uppgifter om de kommer från poliskällor, och att den som motsäger sig det inte har någon förståelse för hur nyhetsjournalistik fungerar.

SVT har även fått motta kritik för att en reporter direkt efter attentatet ställde frågor till en chockad kvinna som uppgav att hon inte ville vara med.

Viralgranskaren Jack Werner påpekar i ett inlägg på DN Debatt att spridningen av obekräftade uppgifter är allvarlig, och att den inte går att urskulda med att hänvisa till "uppgifter". Han menar att journalister nu måste ta ansvar och inte slå ifrån sig kritiken.

"Vi vet att vi tillhör en av de mest utskällda yrkeskårerna i samhället, och vi vet att det är så det måste vara. Med privilegiet att få undersöka, granska och berätta om vårt samhälle följer alltid kritiken om hur vi gör det, och vi måste kunna stå ut med att vårt arbete skärskådas – särskilt efter det ögonblick då det behövs som allra mest." skriver han.

Läs mediecheferna om deras rapportering kring attentatet här.

Youtube höjer krav för partnernätverk

Efter den kritikstorm och de annonsörstapp Youtube gått igenom de senaste veckorna tar man nu ett första steg till botgörelse. Tidigare har vem som helst kunnat vara med i annonspartnerprogramet men nu krävs att man har minst 10 000 visningar på sina videos, det rapporterar The Verge. Målet är att gränsen ska ge Youtube tid att säkerställa huruvida kanalen publicerar extremt eller hatiskt innehåll, vilket var anledningen till varför annonsörer för några veckor sedan bojkottade Youtube-annonseringen. Förändringen spås slå hårt mot mindre kreatörer.

Kritikstorm mot Åhléns rea

Varuhuset Åhléns city i Stockholm meddelade under lördagskvällen, endast ett dygn efter det misstänkta terrorattentatet, att man skulle rea ut rökskadade produkter under söndagen, det rapporterar Dagens Nyheter. I ett mejl till sina medlemmar skriver Åhléns att man beklagar det som inträffat och lider med de drabbade och deras anhöriga, samt att butiken kommer öppna klockan 11 på söndagen. " Hoppas att alla kommer att bojkotta er framöver. Försöka göra pengar på Sveriges värsta händelse är osmakligt" skrev en kund på Åhléns Facebook-sida om tilltaget.

Under gårdagen backade dock företaget och erkände att man hade tagit ett dåligt beslut.

"Vi är djupt olyckliga både över beslutet och över mailet. Vi var pressade och agerade för snabbt i en situation som är förfärlig och overklig för oss alla" skriver Åhléns på deras Facebook-sida.

Läs Resumés bloggare Johanna Lindskog Lindell om Åhléns rea här.

Årets Guldspade-vinnare

Under lördagskvällens Grävseminarium i Uppsala delade Föreningen Grävande Journalister ut årets Guldspadar.

– I de tuffaste klasserna hade mycket väl flera andra väldigt bra granskningar kunnat vinna. Men vi har som princip att bara utse en enda vinnare, oavsett hur många andra som nått spadnivå, säger Guldspadejuryns sammankallande Bertholof Brännström som speciellt vill lyfta fram tidningen Norra Hallands reportrar Josefine Julén och Kristian Alms samt deras avslöjande "Bombhemmet".

Bland de övriga vinnarna fanns bland annat  Bo Lindqvists "Experimenten" (SVT) och Mikael Delin och Mattias Carlssons "Riksrevisorernas fall - en granskning av statens oberoende granskare" (Dagens Nyheter)

Här är listan av alla vinnare inklusive motivering.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev