Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hyllningar strömmar till Åhléns efter rasistattacken på Facebook

Publicerad: 5 december 2016, 06:51

Åhléns Lucia på Facebook.

Foto: Skärmdump

Rasistiska kommentarer drunkar i en våg av hyllningar hos Åhléns, Expressens kulturchef sågar Marcus Oscarsson och PewDiePie hotar lämna Youtube. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

FacebookÅhléns

Hyllningar strömmar till Åhléns efter rasistattacken på Facebook
Åhléns publicerade en bild på en mörkhyad Lucia på sin Facebooksida. Bilden fick ett flertal kränkande och upprörda omdömen av rasistisk karaktär, vilket blev helgens stora snackis i nyhetsmedier. Men faktum är att hatet endast står för en bråkdel av alla reaktioner. I skrivande stund har bilden fått lite över 200 ilskereaktioner på Åhléns Facebooksida – och 35 000 gilla- och kärleksreaktioner. Därför har även mediers sätt att rapportera händelsen ifrågasatts.
– Journalistiken ska inte kalla det en folkstorm om det inte är det, säger sociala medier-experten Brit Stakson till SvD.

Initiativet bakom kärleksbombningen
I våras skapades gruppen #jagärhär, vars syfte är att i kommentarsfält på nätet säga ifrån och ta ställning mot bland annat rasism och sexism. På kort tid har de fått över 27 000 medlemmar.
– Det är en demokratifråga egentligen. Alla röster måste få komma till tals. Så länge folk aktivt arbetar med att sprida saker som inte stämmer, och så länge de ska hata och tysta alla röster som står upp för alla människors lika rättigheter, så måste det också finnas en motreaktion, säger initiativtagaren Mina Dennert till TT (via Metro).

Karin Olsson: Marcus Oscarsson borde skämmas
TV4-profilen Marcus Oscarsson gick hårt åt Expressen efter tidningens rapportering om kritiken från Alex & Sigge. Kvällstidningen har en helt annan version av händelseförloppet. Karin Olsson, kulturchef och stf. utgivare, hävdar i en krönika att Marcus Oscarsson far med osanning om hur han tvingades fly från balkongen på grund av deras reportrar.
"Det är ett skolexempel på hur personer med starka plattformar i sociala medier och sinne för spinn kan komma undan med lite vad som helst" skriver hon.

Marcus Oscarsson har under veckan hyllats på hatsajterna, medan Expressen har smutskastats.
"Hatet drabbar inte bara enskilda journalister, utan fräter sakta men säkert ner tilliten i vår demokrati, där medierna har en alldeles särskild uppgift. Marcus Oscarsson borde faktiskt skämmas" anser Karin Olsson.

Jimmie Åkesson: Jag litar inte på några medier
SD-ledaren Jimmie Åkesson ger sin syn på fejkade nyheter i en stor intervju med Svenska Dagbladet.
– Det är ett jätteproblem. Var och en lever i sin egen mediebubbla nu, där man i princip bara tar del av information och nyheter från dem som tycker likadant. Det är ingen bra utveckling alls. Jag vet inte vad man ska göra åt den. Men det är allmänt oroväckande, säger han.

SvD: Vilka medier litar du själv på?
– Jag har hållit på med det här så länge. Ärligt talat, jag har svårt att lita på medier över huvud taget. Jag litar nog inte på någon, för jag vet hur det fungerar.

PewDiePies hot: Lämna Youtube
Svenske Felix "PewDiePie" Kjellberg är världens största Youtubestjärna med drygt 49,5 miljoner prenumeranter. Men i slutet av förra veckan meddelande han att han tänker radera sin kanal när den nått 50 miljoner följare. I ett klipp berättar han om förändringar han är missnöjd med på sajten.
– Det är som ett slag i ansiktet när de ändrar grejer och inte ens talar om det. Jag skulle vilja jobba på Youtube och tala om för dem hur man ska göra saker och ting.
Felix Kjellberg är en av flera Youtube-stjärnor som är irriterade på sajten, enligt Mashable.

Filip & Fredriks saftiga FBI-nota
Filip Hammar och Fredrik Wikingsson filmade i Holland tunnel i New York till programmet "Jorden runt på 6 steg". Problemet: det var inte tillåtet. Plötsligt fick de FBI efter sig och tvingade böta 20 000 dollar.
– Det drabbar ju inte mig. Någonstans drabbar det väl aktieägarna av Discovery Networks. De klarar sig, säger Fredrik Wikingsson till Nöjesbladet.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

FacebookÅhléns

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.