Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Hyper Island säljer fastigheter – vill få in 20 miljoner kronor

Publicerad: 14 november 2016, 12:55

Hyper Islands lokaler i Karlskrona, däribland det gamla Kronohäktet, ska nu säljas. Till höger Sofia Wingren.

Foto: Pressbild

Skolans skulder kan bli ett minne blott efter nytillsatte vd:n Sofia Wingrens första drag för att få ordning på ekonomin.


Ämnen i artikeln:

Charlotte SundåkerSofia WingrenHyper Island

Hyper Island har befunnit sig i ekonomis kris i sex år. Senast 2015 bokfördes ett minusresultat på 5,5 miljoner kronor och skulder på uppemot 19 miljoner, med fastighets- och företagsinteckningar på 25,6 miljoner.

Parallellt har det pågått en global expansionsfas med satsningar i Storbritannien, New York, Singapore och São Paolo. Det har kostat pengar och därmed både lyft omsättningen, men också inneburit förluster.

LÄS MER: Sex förlustår pressar Hyper Island

Nu vill man göra sig av med skulderna. Skolan äger tre fastigheter i Karlskrona som ska läggas ut till försäljning.
– Den största delen av våra skulder är lån på fastigheterna. Att driva fastighet är inte heller vår kärnverksamhet, det kan någon annan sköta bättre, säger Hyper Islands vd Sofia Wingren.

Det är bland annat det k-märkta gamla militärfängelset på ön Stumholmen, där Hyper Island föddes, som ska säljas. Fastigheternas sammanlagda värde uppgår i bokföringen för 2015 till 21 miljoner kronor och en försäljning skulle därmed kunna dra ner skulderna till noll.
– Vi inväntar just nu besked från mäklare och värderingsman som gör en ny värdering. Det finns en förhoppning om att vi säljer för mer än vårt bokförda värde.

Fastigheterna har legat ute på marknaden tidigare, redan 2011, men en försäljning kom aldrig till skott.
– Vi fick inte fick det vi ville ha.

Sofia Wingren tillsattes som ny vd för bara några månader sedan. Försäljningen är hennes första drag för att få ordning på ekonomin. Men skolan har redan vänt på den negativa ekonomiska trenden, menar hon.
– Jag är tacksam över att det inte kommer att handla om en regelrätt vändning. Charlotte Sundåker (tillförordnad vd 2016, reds anm.) har redan hittat rätt fokus det här året och vi prognostiserar en vinst för 2016. Mitt jobb blir att bygga vidare på det.

Skolans halvårsrapport för 2016 visade nämligen en rörelsevinst på omkring fem miljoner kronor.
– Oavsett om vi säljer fastigheterna eller inte så kommer balansräkningen att vara i ordning när vi stänger böckerna för i år.

Skolans verksamhet skulle vid en försäljning bli kvar i byggnaderna, men då som hyresgäster.

Senare denna vecka kan du läsa en längre intervju med Hyper Islands nye vd Sofia Wingren, i Resumé Karriärsöndag.

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.