torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"I mörkret med” inkluderar personer som inte hör i poddvärlden

Publicerad: 2 augusti 2018, 07:00

Ulf Nordquist, sidekick i podden "I mörkret med" och Svartklubbens ägare, samt Anna Bergholtz.

Anna Bergholtz vet hur det känns att leva med en funktionsnedsättning. Nu inleder hon ett samarbete med Svensk Skrivtolkning för att inkludera alla.

Ämnen i artikeln:

MediaMedierPodcastPoddPoddar

AH

Alex Hartelius


Anna Bergholtz ,som driver podden "I mörkret med", tar hjälp av Svensk Skrivtolkning för att inkludera fler i poddvärlden. Enligt Anna Bergholtz är det runt 1.5 miljoner som inte kan ta del av poddar fullt ut idag och orsaken är ofta hörselrelaterad.

– Vi vet ju hur vanligt det är med poddar idag och att det är något som skapar snackisar på exempelvis arbetsplatser. Då är det tråkigt att utestängas, säger Anna Bergholtz till Resumé.

Att texta en podd är förvisso inget nytt. ”Domstolspodden” och ”Creepypodden” är två poddar som sedan tidigare valt att texta sina poddar. Dock är de gjorda av en myndighet och Sveriges Radio.

– Få andra aktörer textar sina poddar och så vitt jag vet textas inga renodlade intervjupoddar. Jag vill uppmuntra andra poddar som Framgångspodden, de borde ha resurser till att texttolka.

Anna Bergholtz är själv blind och blev det i vuxen ålder. Hon vet hur det är att vara van vid att ta del av nyheter, men också hur det känns att utestängas på grund av sin funktionsnedsättning.

– Det handlar om att hela tiden jobba med mångfald och inkludering. Därför känns det bra att ha inlett ett samarbete med Svensk Skrivtolkning, som är ett av de företagen i Sverige som textar till SVT och andra stora myndigheter. De ökar ständigt och det finns en hög efterfrågan på skrivtolkning. Det behövs verkligen.

Podden "I mörkret med" släppte sitt första avsnitt den 24 april och spelas in på Svartklubben i Stockholm. I totalt mörker har Anna Bergholtz intervjuat gäster som Dagny Carlsson, Graham Tainton, Louise Hoffsten, Angela Ahola, Iman Aldebe och Jonas Karlsson.

– I min roll som journalist har jag blivit mycket mer lyhörd. Det finns inte längre lika många intryck runt omkring, vilket gör att jag kan fokusera mer på samtalet.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev