Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

I natt börjar valspurten: Så satsar kvällstidningarna

Publicerad: 26 september 2016, 10:59

I natt gör Donald Trump och Hillary Clinton upp i den första direktsända tv-debatten mellan presidentkandidaterna.

Expressen inviger sig USA-studio i natt och Aftonbladet tar nya grepp för att långa läsarna när bevakningen av presidentvalet börjar på allvar.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetHillary ClintonExpressen

I natt börjar valspurten när demokraternas Hillary Clinton och republikanen Donald Trump omkring klockan två svensk tid gör upp i den första direktsända debatten mellan
kandidaterna. Debatten förväntas slå tittarrekordet från 1980 då Ronald Reagan och Jimmy Carter gjorde upp.

Beroende av hur intensivt nyhetsläget är jobbar Expressen med sina korrespondenter i USA och på andra ställen i världen, samt extra resurser i form av reportrar, fotografer, tv-personal och programledare i Stockholm och på plats i USA. Ju närmare valdagen den 8 november kommer ju fler reporrtar skickar tidningen över Atlanten,

– Vi ska såklart jobba med hela vår korrespondentstyrka och mycket av Expressen TV:s resurser kommer att ägna sig åt bevakningen av valet. Experter och kommentatorer som KG Bergström och Frida Stranne deltar under hela vägen upp till, under och efter valet. Centralt blir också det samarbete med CNN som vi har Sverigeexklusivt för USA-valsbevakningen, som innebär unik tillgång till deras material och journalistiska resurser, säger Expressens reportagechef och ansvarige för USA-bevakningen Christofer Brask.

Debatten pågår mitt i natten. Hur många tittare räknar ni med?
– Tillsammans med utvecklingen i Syrien är USA-valet världens största nyhetsstorys just nu. Och för Expressen, som är en främst nyhetsorienterad verksamhet i alla våra kanaler, är det självklart att ge den bästa och mest omfattande bevakningen oavsett tider på dygnet. Totalt sägs ju debatten locka över 100 miljoner tittare över hela världen och vi märker ett jätteintresse för den bevakning vi gör, så det lär säkert bänka sig många svenskar framför Expressen TV sändning, som vi gör i samarbete med CNN.

Även Aftonbladet satsar stort på USA-valet på plats. Tidningens utrikesredaktör Martin Schori framhåller att man sätter kvalitet framför kvantitet när årets största utrikespolitiska händelse ska bevakas.

– Det betyder att vi inte kommer sända live-tv 26 timmar om dygnet, istället vill vi ge publiken de vassaste nyheterna, de absolut bästa analyserna, de bästa nyhetsbilderna och de hetaste snackisarna.

Förutom reportrar på plats så som Nivette Dawod och Wolfgang Hansson har Aftonbladet en USA-skola där Henrik Torehammar och Karin Magnusson vi reder ut kluriga frågor, som till exempel varför inte den kandidat som får flest röster alltid vinner.

– Dessutom skickar vi succéteamet från OS i Rio – Robert Laul och Pontus Orre – till USA. De kommer att göra valet på sitt sätt, vi kan kalla det allt du inte visste att du ville ha från USA-valet, avslutar Martin Schori.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.