Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”I värsta fall blir det nedläggning”

Publicerad: 8 januari 2016, 09:54

Sörmlands Grafiska, ett av Sveriges ledande tidskriftstryckerier, går i konkurs.

Processen med att hitta en köpare till Sörmlands Grafiska har inletts, med mål att vara klara inom en-två månader. ”Avgörande är hur kunderna ställer sig till en köpare”, säger konkursförvaltaren Mikael Kubu.


Sörmlands Grafiska har fått tillbaka nästan 200 miljoner kronor från Skatteverket, pengar som Högsta domstolen nu dömt är kundernas. Utan de här pengarna skulle tryckeriet de senaste tre åren ha gått med förlust. Vd:n Seppo Rantala har sedan tryckerimomshärvans start hänvisat till att det är en juridisk fråga och anser sig inte vara tvungna att betala tillbaka. De lär inte heller ha lagt undan några pengar ifall HD skulle bedöma att tryckerierna skulle betala tillbaka. Nu går Sörmlands Grafiska i konkurs.

Konkursförvaltaren Mikael Kubu besökte igår Sörmlands Grafiska för att ha möte med bolagsledningen om vad som hända skall. Hans förhoppning är att någon vill köpa konkursboet.

– Jag har försökt få en uppfattning om konkursboet och huruvida driften ska upprätthållas i verksamheten. Beslut togs att så ska ske. Men ett konkursbo kan inte driva verksamhet hur länge som helst. Sörmlands Grafiska är inriktad på att driva verksamhet en till två månader och parallellt med detta ska vi hitta en köpare. Jag kommer utforma anbudsunderlag, säger han.

Flera intressenter har redan hört av sig till Mikael Kubu.
– Det är ett antal. Avgörande är hur kunderna ställer sig till köparen.

Vilka chanser finns det för Sörmlands att överleva?
– Det är väldigt svårt att säga med säkerhet. Oftast så brukar företaget rekonstrueras i konkurs. Men tryckeribranschen är hårt pressad. Det är klart att om kunderna sviker så vill det till att en köpare har med sig egna kunder.

Vilken chans finns det för att fordringsägarna får tillbaka pengarna?
– Det är för tidigt att uttala sig om detta, hur många och vilka som får betalt. Jag ska upprätta en konkursbouppteckning och ge till tingsrätten inom en månad. Jag har preliminära siffror, men kan inte gå ut med dem i media.

Hur anser du att Sörmlands har agerat i tryckerimomshärvan? De har inte reserverat några pengar för att detta skulle hända?
– Det kommer jag uttala mig om när jag upprättar förvaltarberättelsen som förväntas klar om sex månader.

När kan det här vara klart?
– Förhoppningsvis är det något som tar över så många anställda som möjligt. I värsta fall blir det nedläggning. Det tar längre tid att avveckla tillgångar, driva in kundfodringar och tvister i domstolar. Det är en pappersprocess. För de som jobbar i verksamheten i Katrineholm kan konkursen upplevas som att det tar kortare tid, säger Mikael Kubu.

I augusti i fjol startade Sörmlands Grafiska nya bolaget Sörmlands Printing, till vilket de flyttade över alla 200 anställda. Detta befarades vara ett sätt för tryckeriet att komma undan kraven från kunderna.

Under 2014 omsatte Sörmlands Grafiska 337,6 (489,2) miljoner kronor och redovisade en förlust på -24,4 (57,2) miljoner kronor. Tryckeriet hade 225 (235) anställda. Sörmlands Grafiska är en av Katrineholms största arbetsgivare.

FAKTA/Tryckerimomsen
En EU-dom 2010 slog fast att den grafiska branschen ska betala 6 procents moms på allt utom reklamtryck. Momsen gäller retroaktivt, vilket gör att tryckerier kan begära tillbaka skillnaden mellan 25 procents moms och 6 procents moms för åren 2004-2007. Domen har lett till att Skatteverket har riktat krav på tryckeriernas kunder om att betala mellanskillnaden. De som köpt tryckertjänsterna har i många fall efterbeskattas med motsvarande belopp. HD:s dom innebär att de kan återkräva tryckerierna på pengarna. Totalt rör det sig om cirka 3,3 miljarder kronor.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.