Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ikoniska bilden på kvinnan hyllas som symbol mot polisvåldet i USA

Publicerad: 12 juli 2016, 11:43

Bilden på Ieshia L. Evans har delats friskt i sociala medier.

Foto: Twitter

Hon står lugn medan kravallpoliser rusar mot henne. Reutersfotografen Jonathan Bachman tog bilden på Ieshia L. Evans som


Ämnen i artikeln:

Reuters

Nyligen sköts 37-årige Alton Sterling ihjäl av två poliser utanför en närbutik i Baton Rouge, Louisiana. Till följd av händelsen hölls i lördags en demonstration vid stadens polishus. Det var då fotografen Jonathan Bachman fick syn på Ieshia L. Evans, ståendes mitt på gatan; tre kravallpoliser rusandes mot henne, medan hon själv utstrålar lugn.

Fotografen lyckas fånga situationen på en bild som omgående fick ikonisk status. Den har fått stor spridning i sociala medier, ofta tillsammans med frasen "Black lives matters".
– Jag höll på att fota en person som grälade med en polis, och när jag såg över axeln så såg jag henne, och att hon inte hade för avsikt att flytta sig. Hon bara stod där och tog ställning. Jag var bara glad över att kunna fånga det på bild, säger Jonathan Bachman till Buzzfeed.

Han berättar att han förde över bilden till Reuters först av alla, eftersom ha insåg att den kunde bli viktig.
– Man kan ta massor av bilder på människor som grips, men jag tror att det här tilltalar rörelsen och det demonstranterna i Baton Rouge försöker uppnå mer.

Ieshia L. Evans, som jobbar som sjuksköterska, var en av drygt hundra personer som greps, men hon släpptes dagen efter. På Facebook kommenterar hon händelsen: "Jag uppskattar alla lyckönskningar och all kärlek, men det här är Guds verk."

Bilden påminner om Expos David Lagerlöfs bild på Tess Asplund, som togs tidigare i vår i samband med en nazistdemonstration i Borlänge.

Mårten Färlin

Ämnen i artikeln:

Reuters

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.