Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Illröda siffror för Realtid – skatteskuld på över en halv miljon

Publicerad: 28 september 2018, 10:54

Jonas Wiwen-Nilsson

Foto: Resumé

Realtid gjorde en förlust på 7,3 miljoner kronor förra året och skuldberget fortsätter att växa.


Ämnen i artikeln:

Jonas Wiwen-NilssonChristen Ager-HanssenRealtid

De senaste åren har kantats av röda siffror och konflikter för Realtid. 2016 köpte Custos 23,6 procent av Realtid Media AB, men det tog inte lång tid innan det blev bråk mellan respektive ledning. Custos vd, Christen Ager-Hanssen, ansåg att Realtids grundare och vd Jonas Wiwen-Nilsson misskötte tidningen och dess finanser i så hög utsträckning att han krävde hans avgång.

Två år senare har stormen lagt sig en aning, men Realtid kämpar fortfarande med illröda siffror. 2017 visade man upp ett negativt rörelseresultat på cirka 7,3 miljoner kronor. Det motsvarar nästan det dubbla av omsättningen som ligger på 3,9 miljoner kronor. 2016 visade man upp ett negativt rörelseresultat på cirka 7,4 miljoner.

Realtid har i nuläget en skatteskuld till Kronofogden på över en halv miljon kronor och flera betalningsförelägganden om obetalda skulder. Enligt Realtids vd Jonas Wiwen-Nilsson är skulderna något som hängt med ända sedan starten.

– Så har det alltid sett ut. Vi har tyvärr alltid varit underfinansierade. Men nu har vi lagt två fruktansvärt krävande år bakom oss. 2016 och 2017 var fasansfulla.

Ni hade ett tufft 2016 och ett ännu tuffare 2017, vad beror det på?
– 2016 berodde på en misslyckad emission som ledde till att Custos kom in som ägare, och 2017 blev tyvärr djupt påverkat av det ägarbråk som uppstod med Custos. Vi mår väldigt mycket bättre idag rent operativt och hoppas på att få ordning på ekonomin den närmsta tiden.

Men ni hade samtidigt en nettomarginal på minus 201,94 procent 2017?
– Vi har bara tittat på balansräkningen och försökt få ordning på ekonomin i två års tid. Resultaträkningen har fått komma i efterhand.

Hur ska ni vända den negativa trenden?
– Vi ser inte på det så. Det är ingen negativ trend, utan vi har haft två fruktansvärt krävande år. Vi försöker lägga det bakom oss. Vi har gjort starka rekryteringar både på säljsidan och redaktionen, dubblat läsartrafiken sedan innan sommaren, och har efter sommaren en bättre fakturering än någonsin.

Hur har 2018 sett ut hittills?
– 2018 är också ett förlustår och nu handlar det om att få ordning på ekonomin och den operativa plattformen till 2019, redaktion och sälj.

Sedan 2012 har Realtid haft ett samlat negativt rörelseresultat på 27 miljoner kronor.

Alex Hartelius

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.