tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ilska mot Lambertz efter attacken på Råstam

Publicerad: 24 april 2015, 08:38

Göran Lambertz och Hannes Råstams bok.

Göran Lambertz påstår att den avlidne journalisten Hannes Råstam lurades i sin bok på grund av cancern. Hans uttalande har mött en våg av kritik – och kan vara olagligt.

Ämnen i artikeln:

Göran LambertzHannes RåstamThomas Quick

FT

Fredrik Thambert


I dag släpps Göran Lambertz omtalade bok om rättsskandalen Thomas Quick. I en formuleringen påstår han att Hannes Råstam, vars bok "Fallet Thomas Quick" har spelat stor roll i att Sture Bergwall nu är en fri man, innehåller en mängd felaktigheter.  

"Han visste att hans tid var utmätt, cancern växte i hans kropp. Kan han ha tänkt att 'nu ska jag dra på så mycket jag kan, så får vi se hur långt det bär, hur mycket mitt kära Sverige klarar av att hantera?", skriver Lambertz i sin bok.

Kritiken har inte låtit vänta på sig. Bland annat har Hannes Råstams dotter skrivit ett inlägg som har fått stor spridning på Facebook, där hon bemöter Göran Lambertz attack.

"Att påstå att min pappas dödliga cancer påskyndade och slarvade till arbetet med boken, hans livsverk - är ingenting annat än ett galet och så dumt påstående" skriver hon, enligt Aftonbladet.

En av de som har kommenterat är Sture Bergwall själv:  

"Din pappas arbete och insats kan inte värderas för högt. Hannes Råstam gav mig livet tillbaka. Så är det. Utan hans skarpsinne och djupa empati hade jag inte varit där jag är idag, utan hans envetna kamp för rättssäkerhet och hans oerhört gedigna grävande hade min resningsprocess aldrig påbörjats".  

Sture Bergwalls advokat Thomas Olsson säger till Expressen att Göran Lambertz uttalande till och med kan vara ett lagbrott:
– Att uttala sig så här om en person som är avliden kan vara straffbart i så måtto att det utgör förtal av avliden. Det finns ett rättsfall i HD där Dag Hammarskjöld blev utsatt för förtal efter att han avlidit och där det utdömdes skadestånd. Men det är inget som jag har någon anledning att fundera på just nu.  

Trots den hårda kritiken står Lambertz fast vid sin formulering i boken. I en intervju med TT säger han:  
– Jag har gått genom Råstams bok och pekat på ett mycket stort antal punkter som visar att han lurades. Där för jag en diskussion kring om han tog i lite extra för att han visste att han skulle dö.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev