Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Imagine a world without free knowledge"

Publicerad: 18 januari 2012, 12:44

Så här såg det ut när Wikipedia stängde ned den amerikanska delen av sin webbplats under onsdagen.

Wikipedia släcktes ned och Google klädde sig i svart under onsdagen då stora delar av internet protesterade mot USA:s planerade antipiratlagar Sopa och Pipa.


Ämnen i artikeln:

WikipediaGoogle

Som resume.se kunde berätta tidigare i veckan twittrade Wikipedias  grundare Jimmy Wales om att han tänker stänga ned sin webbplats under  onsdagen.

Aktionen är en protest med nya föreslagna  antipiratlagarna som behandlas i såväl representanthuset som  senaten i Washington i veckan.

Flera internetbolag, bland annat Wikipedia  och Google, anser att lagförslagen är att likna vid den censur som råder i  Kina och Iran. På den amerikanska delen av Wikipedia möttes  besökaren under onsdagen av budskapet: "Imagine a world without free knowledge."

Wikipedia  berättar också att man för mer än ett decennium har spenderat miljontals timmar på att bygga det största uppslagsverket i mänsklighetens historia och att den amerikanska kongressen för närvarande tittar på en lagstiftning som skulle kunna skada det fria och öppna internet på ett dödligt sätt. Sedan fortsätter man med att säga "For 24 hours, to raise awarenss, we are  blacking out Wikipedia."

Även Google protesterade under onsdagen genom att klä webbplatsen i svart.

Men även detta gäller endast den amerikanska sidan, enligt TT.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

WikipediaGoogle

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.