torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Inför valet: Regeringen tar krafttag mot spridningen av falska nyheter

Publicerad: 15 januari 2018, 07:28

Stefan Löfven

Foto: Pressbild Socialdemokraterna

Ny myndighet för psykoligiskt försvar inrättas för att motverka desinformationskampanjer, omfattande protester mot H&M i Sydafrika och bråket mellan Oldsberg och TV4 fortsätter. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.

Ämnen i artikeln:

Ingvar OldsbergFake newsH&MStefan LöfvenValet 2018TV4The Guardian

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Den amerikanska valrörelsen 2016 präglades av ryska påverkanskampanjer på sociala medier. Facebook presenterade under hösten 2017 verktyg för att avslöja trollkonton och flera experter är övertygade att desinformations från öst även kommer att bli en del av svenska valet 2018.

Nu skjuter regeringen till stora resurser för att mota problemet med it-attacker och desinformationskampanjer.  Vid Folk och Försvar i Sälen presenterade statsminister Stefan Löfven (S) förslaget om en myndighet för psykologiskt försvar – för att möta just påverkanskampanjer

– Det finns en uppenbar risk att utomstående vill blanda sig i hur vi fattar våra beslut, säger statsministern till SVT.

Regeringen kommer också bjuda in medieaktörer, inklusive företrädare från Facebook och Google, till diskussion om hur man kan hantera möjlig utländsk påverkan.

Omfattande protester mot H&M i Sydafrika
I helgen vandaliserades H&M-butiker har i dag vandaliserats i Sydafrika som ett svar på den kritiserade reklamen.Partiet Economic Freedom Fighters, EFF, ligger bakom protesterna. På Twitter skriver partiets vice ordförande Floyd Shivambu att det här är svaret på H&M:s rasism.

”H&M, den där nonsensklädbutiken, får nu möta konsekvenserna av sin rasism. Alla rationella människor borde inse att butiken inte borde tillåtas att verka i Sydafrika”, skriver Shivambu till sina drygt 400 000 följare på Twitter och berömmer de som ”fysiskt konfronterade rasismen”. Som en konsekvens fick H&M stänga alla sina butiker i landet under lördagen.

Bakgrunden till protesterna är att H&M haft en annons där en mörkhyad pojke burit en hoodie med trycket ”Coolest monkey in the jungle”. Klädjätten har dragit tillbaka annonsen och bett om ursäkt efter massiv kritik.

TV4 nobbar möte med Oldsberg
TV4 säger nej till ett möte med Ingvar Oldsberg och hans advokat efter att programledaren sparkats från Bingolotto. På kanalens blogg skriver TV4:s kommunikationsdirektör att det aldrig funnits något avtal mellan TV4 och Oldsberg samt att programledaren i stället hade avtal med Folkspel.

”Jag tror de flesta förstår att TV4 inte byter ut en populär programledare med kort varsel utan att det finns en väldigt stark anledning till det”, skriver kommunikationsdirektören.

Vidare hävdar hon att Oldsberg har informerats kring varför han får sparken något programledaren tillbakavisar med eftertryck i intervju med Expressen.

– Det är lögn, lögn, lögn, och kvalificerat skitsnack, säger Oldsberg till Expressen.

Nu blir The Guardian tabloid
I dag måndag lanseras brittiska The Guardian som tabloid. Med det nya formatet sparar pengar. I det senaste bokslutet från 2016 hade förlusterna minskat till 45 miljoner pund (173) och målet re-designen är ett led i mediehusets treårsplan att nå ett positivt operativt resultat i april 2019.

Även The Observer kommer att lanseras I tabloidformat den 21 januari.


Oprahs brandtal släpps på Spotify
”Jag vill att alla flickor som ser det här ska veta att en ny dag väntar i horisonten! Och när den nya dagen äntligen gryr, är det för att enastående kvinnor och några riktigt fenomenala män strider för att försäkra att de blir de ledarna i en tid där ingen någonsin igen behöver säga 'me too'", sade Oprah Winfrey under sitt tal om maktmissbruk och sexuella trakasserier på Golden Globe-galan. Nu släpps talet på Spotify. Det över åtta minuter långa spåret har lagts till på strömningstjänstens Golden Globe-spellista. Det skriver bland annat Variety.

SNL parodierar Bannon och Wolf
Boken “Fire and Fury” har slagit ned som en bomb inte minst tack vare Steve Bannons uttalanden i boken. Lördagens “Saturday Night Live” skildrade ett mote mellan Trumps förre chefsstrateg och författaren Michael Wolff i en fiktiv morgonshow. Kolla klippet nedan.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev