tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Inga fler kvinnor i börsbolagens styrelser

Publicerad: 17 april 2012, 06:42

Anna Lööf går i taket över att andelen kvinnor i börsbolagens styrelser har slutat att öka. Foto: Pressbild.

Idag finns det 353 kvinnor och 1 129 män i börsbolagens styrelser, enligt SIS Ägarservice. Detta är samma antal kvinnor som förra året. Näringsminister Annie Löf går i taket:
– Ägarna måste ta sitt ansvar. Det här duger inte, säger hon.

Ämnen i artikeln:

Annie LööfFolksamMediaMedier

KB

Karl-Johan Byttner


Debatten om att få in fler kvinnor i börsbolagens styrelser har varit  intensiv under ett par år. Nu visar nya siffror från SIS Ägarservice  att tillväxttakten har avstannat.

Idag finns det 353 kvinnor och 1 129 män i börsbolagens styrelser, vilket är exakt lika mycket som året innan. Detta innebär att andelen kvinnor i börsbolagens styrelser endast är 23,8 procent.

Näringsminister Annie Lööf är minst sagt missnöjd:
– Det är orimliga siffror. Man inte utestänga halva befolkningen när man plockar sin kompetens, säger hon till Dagens Industri.

Carina Lundberg Markow är ägaransvarig på Folksam. Hon tycker att det hela är ett stort misslyckande, men är ändå inte förvånad:
–  Män väljer män. Risken är att styrelsetillsättningarna inte görs på det  professionella sätt som de borde göras, säger hon till DI.

Moderatledningen har öppnat för kvotering tidigare, men nu tycker Annie Lööf att ägarna måste ta sitt ansvar:
–  Som ägare till de statliga bolagen har vi haft en strategi att få in en  bred kunskap och mångfald och där har vi 40 procent kvinnliga  ledamöter, säger hon till DI.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev