Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Ingela Agardh arg och ledsen på Aftonbladet

Publicerad: 10 mars 2008, 15:52

I lördags hade Aftonbladet en artikel som handlade om tv-profilen Ingela Agardh och hennes obotliga cancer. Rubriken löd: ”Nu dör jag”. Ingela Agardh är idag upprörd över formuleringen. ”Varken min doktor, jag eller rubriksättare på Aftonbladet vet när jag ska dö”. (Uppdaterad)


Lotta Bouvin-Sundberg visar upp lördagens etta för Agardh.

Det var i Svt:s morgonsoffa, strax efter klockan sju på måndagsmorgonen, som frågan om lördagens etta med en bild på Ingela Agardh och rubriken ”Nu dör jag” kom upp på tal. Hennes reaktion kom snabbt.
– Jag blev så arg, så arg och ledsen. Ingen vet när jag ska dö. Jag har kronisk cancer och det går inte att bota men vare sig min doktor, min sköterska eller jag och minst av allt rubriksättaren på Aftonbladet vet när jag ska dö, säger Ingela Agardh till programledaren Lotta Bouvin-Sundberg.

Agardh regerade särskilt mot bilden av henne som allvarlig och bitter.
– Det är inget tragiskt i att jag ska dö.

Ingela Agardh i morgonsoffan.

Ingela Agardh, som haft cancer i cirka 20 år, har förlikat sig med tanken på att hon kommer att dö och hon säger i Svt att hon idag mår mycket bra. Hon har tidigare blivit friskförklarad två gånger men har nu kronisk cancer vilket inte går att bota.

– Jag lever med största sannolikhet ett år, troligen två, möjligen tre och mirakel har inträffat förr. Det kan gå fort och det kan gå långsamt. Hon tillägger.
– Jag har en vän vars man har en mycket värre cancer och med mycket sämre prognos och då blir den här rubriken ett hån.

Jan Helin, chefredaktör på Aftonbladet, beklagar om Ingela Agardh tagit illa vid sig angående rubriken men säger att den har täckning i texten.
– Rubriken har full täckning i texten, hon säger detta i intervjun. Vi har också pratat med henne och då har hon inte varit väldigt arg eller upprörd men kanske lite besviken.

Jan Helin fortsätter.
– Jag tror att hon dels tycker att den blev lite hård och dels att den ger intryck av att hennes död är närmare än vad det faktiskt är. Det är bara att beklaga. Huvudsyftet med artikeln var att visa en varm och öppenhjärtig intervju kring döden. I samtal med oss har hon visat förståelse för att vi valde den här rubriken.

Diskussionen i morgonsoffan gällde enbart bild och formulering av rubriken på Aftonbladets etta.

Ingela Agardh

Ingela Agardh har bland annat varit nyhetsankare på Svt:s Aktuellt, programledare för eftermiddagsprogrammet Hemma samt hoppat in som programledare för Svt:s Gomorron Sverige. Hon är nu aktuell med boken ” Den största nyheten” som handlar om hur hon fann Gud.

Linda Fagerlind

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.