Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration
Media
Publicerad: 21 januari 2013, 12:09
Foto: Colourbox.
Glesbygdskommunen Arjeplog räds inte Konkurrensverkets förslag om att sänka täckningskravet för marksänd tv från 99,8 procent till 98 procent: – Jag tittar inte på markbunden tv överhuvudtaget, utan ser på satellitbunden tv i likhet med de flesta runt mig, säger Britta Flinkfeldt Jansson, kommunalråd i Arjeplog.
Resumé rapporterade tidigare i veckan om att Konkurrensverket vill sänka täckningskravet för SVT från 99,8 procent till 98 procent. Tanken är att få fler aktörer att konkurrera om distributionen.
Källor till Resumé uppgav bland annat att utbyggnad av de sista 1,8 procenten är närapå lika dyrt som att täcka de första 98 procenten.
Konkurrensverket får nu vatten på sin kvarn av kommunalrådet i Arjeplog – Britta Flinkfeldt Jansson.
Hon tittar själv via satellit:
– Den enda skillnaden för mig är att jag inte kan titta på TV4:s lokala sändningar, medan jag via den digitala länken exempelvis kan se på SVT:s Nordnytt och liknande, säger Britta Flinkfeldt Jansson.
Hon berättar också att TV4 har meddelat att man inte tänker bygga ut markbundet i kommunen längre än till 96 procent.
Britta Flinkfeldt Jansson har full förståelse för detta med tanke på att Arjeplog är landets mest glesbefolkade kommun:
– Närmaste marksändare för TV4 ligger ju tio mil härifrån, säger hon.
Hur ser du på invånare i kommunen som bor riktigt långt från civilisationen. De kanske ändå vill ha SVT åtminstone?
– De som bor så långt ifrån når man inte i alla fall. Det vill säga de hamnar inom de 0,2 procent som Teracom inte täcker med sina SVT-sändningar, säger Britta Flinkfeldt Jansson.
Så de flesta klarar sig med andra ord?
– Jag har inga exakta siffror så jag vill vara lite försiktig med att säga de flesta, men väldigt många klarar sig med satellit idag i kommunen, säger Britta Flinkfeldt Jansson.
Hon exemplifierar också med att om Stockholm hade samma gleshet som Arjeplog skulle det bo 69 personer där per kilometer – man ligger under 0,25 personer per kilometer.
Omvänt skulle det bo 58,2 miljoner människor i kommunen om tätheten var lika stor som i Stockholm - kommunen har idag cirka 3 000 invånare.
Det uppstår ibland diskussioner där norrlänningar vill ha samma möjligheter som personer i storstäder?
– Det är ingen idé att vi låtsas att vi behöver markbunden tv om vi inte behöver det, säger Britta Flinkfeldt Jansson.
Karl-Johan Byttner